Negen wetenschappelijk onderbouwde tips voor vrouwenversierders

Soms kan psychologisch onderzoek ook gelezen worden als een handleiding. Dat is wat Business Insider heeft gedaan voor een reeks psychologische studies rond aantrekkingskracht en seksualiteit. In die stapel studies vond de redactie volgende negen tips die, op wetenschappelijk verantwoorde manier, kunnen helpen om vrouwen te verleiden.

1. Zoek de universele flirtsignalen

De bekende antropologe Helen Fisher zegt dat het soort lichaamstaal die mensen gebruiken als ze aan het flirten zijn wereldwijd erg gelijklopend is. Een vrouw die lacht, vervolgens de wenkbrauwen optrekt en even de man aanstaart om dan weer weg te kijken – of haar gezicht zelfs met haar handpalmen te verbergen – en die daarna misschien nog giechelt, is volgens haar het typische voorbeeld van een flirtende vrouw.

2. Zoek iemand in de eigen klasse

Mannen en vrouwen blijken onbewust aangetrokken te worden tot partners die ongeveer even aantrekkelijk zijn als zij. Daarvoor kan volgens Mark Sergeant van de Nottingham Universiteit een eenvoudige reden worden gegeven. “Wanneer de partner knapper is, wordt men bang voor een verlies aan een andere partij,” zegt hij. “Maar wanneer de partner lelijker is, zal men altijd het gevoel hebben het mogelijk beter gedaan te kunnen hebben.” 

3. Stel jezelf voor als iemand met een hoge status

Al op het einde van de jaren zestig ontdekten sociologen van de universiteit van North Carolina dat mannen en vrouwen die rijk zijn mekaar lijken aan te trekken. Meer recente studies bewezen ook dat foto’s van mannen in dure auto’s of huizen aantrekkelijker werden gevonden dan afbeeldingen van mannen zonder statussymbolen.

4. Zie er ouder uit

Vrouwen vallen vaak op oudere mannen, iets wat psychologen ook wel het George Clooney Effect noemen. Een studie van de universiteit van Abertay in Dundee toonde aan dat dit effect zelfs sterker wordt bij vrouwen die financieel onafhankelijk zijn. 

5. Groei een stoppelbaard

Hoewel de volle baarden alweer niet hip meer lijken te zijn, wordt een zware stoppelbaard volgens een onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van New South Wales wel degelijk als aantrekkelijk gezien door vrouwen. “Het wordt niet enkel geassocieerd met mannelijkheid en volwassenheid, maar ook met dominantie en agressie,” verklaarden de auteurs.

6. Kweek spieren (maar niet te veel)

Een studie van de universiteit van Californië bewees dat vrouwen vaker korte termijnrelaties hebben met gespierde mannen. “Spieren zijn in zekere zin een bewijs dat iemand goede genen heeft voor een eventueel nageslacht,” aldus de onderzoekers. De wetenschappers voegen er wel aan toe dat minder gespierde mannen vaker lange termijnrelaties hebben dan hun gespierde collega’s.

7. Wees vriendelijk

Hoewel schoonheid een fysieke eigenschap is, wordt ze anders waargenomen naargelang iemands karakter. Een Chinese studie wees erop dat mensen die aardig gevonden werden op hun omgeving een aantrekkelijker indruk maken dan personen die minder sympathiek worden bestempeld.

8. Praat over je gevoelens

Een man die zich kwetsbaar opstelt en kan praten over zijn gevoelens, wordt vaker aantrekkelijk gevonden. “Wanneer mannen kwetsbaar zijn, vinden vrouwen hen zowel emotioneel als seksueel aantrekkelijker,” meent psychologe Lisa Kaplin. “Dat zou komen omdat vrouwen de emotionele bagage van een man willen kennen om zo te kunnen oordelen of hij al dan niet een goede levenspartner zou kunnen worden.” 

9. Draag rood

Een onderzoek in China, Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten toonde aan dat de meeste vrouwen rode kledij aantrekkelijk vinden. Rode kledingstukken zijn inderdaad al eeuwenlang een statussymbool. Al in de Romeinse tijd droegen de meest machtige mannen vaak rode kledij. Overigens werkt het evengoed omgekeerd, want ook mannen vallen op vrouwen die rood dragen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20