Negen op tien expats worstelen met gevoelens van isolatie

Een opdracht in het buitenland kan vele werknemers bijzonder aanlokkelijk lijken, maar ze moeten ook met minpunten rekening houden. Dat blijkt uit een studie van Axa Global Healthcare, gebaseerd uit een enquête bij nagenoeg veertienhonderd expats in Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Canada, China en Hongkong.

Uit het onderzoek bleek dat 87 procent van de ondervraagde expats toegaf zich tijdens zijn verblijf in het buitenland geïsoleerd te hebben gevoeld. 

Familie en vrienden

Daarbij erkende 48 procent vooral vrienden en familie te hebben gemist. De taalbarrières vormde voor 24 procent een basis voor gevoelens van isolatie. Andere redenen waren een gebrek aan een lokaal ondersteunend netwerk (20 procent) en problemen om zich vlot aan de nieuwe omgeving te kunnen aanpassen (18 procent).

Een aantal expats gaf dan ook aan eigenlijk liever naar zijn eigen land te willen terugkeren. Daarbij gaf 26 procent aan vooral opnieuw dichter bij familie en vrienden te willen wonen.

Wanneer naar de algemene ervaring werd gevraagd, moesten de onderzoekers vaststellen dat 26 procent van de respondenten erkende een negatieve perceptie te hebben overgehouden aan zijn buitenlandse missie. Daarbij wezen de expats vooral naar gevoelens van stress (9 procent) of isolatie (8 procent). Anderen maakten echter ook gewag van verveling, lethargie of zelfs boosheid.

De studie bracht echter ook niet enkel negatief nieuws. De onderzoekers ontdekten immers dat 34 procent van de expats op zijn buitenlandse bestemming meer tijd met vrienden spendeerde dan voordien in eigen land. Ook getuigde 30 procent zijn lichaamsbeweging te hebben kunnen opdrijven. Tenslotte gaf 41 procent aan meer tijd te investeren in de verkenning van de omgeving.

Veerkracht

‘Een verhuis naar het buitenland betekent voor elke expat een enorme aanpassing,’ zegt Tom Wilkinson, chief executive van Axa Global Healthcare. ‘De meeste expats zullen met gevoelens van isolatie moeten afrekenen, maar dat probleem zou niet eeuwig moeten blijven aanslepen. Er zijn vele factoren die de mentale gezondheid – zoals sport en contact met anderen – kunnen versterken.’

‘Dat kan soms enige tijd vergen. Mentale veerkracht kan helpen om die problemen op te vangen. Dit betekent niet dat men geen moeilijkheden meer zal ervaren, maar een grotere veerkracht maakt het gemakkelijker om met die moeilijkheden om te gaan.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20