Nederlandse voetbalclubs starten proefprojecten om met slimme technologie racisme in stadions op te sporen

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) wil werk maken van het efficiënter bestrijden van discriminerende spreekkoren bij voetbalsupporters. De bond lanceert daarom volgend seizoen bij drie verschillende clubs – Feyenoord, PSV en PEC Zwolle – pilootprojecten die op basis van slimme technologie zo’n fans efficiënter moeten helpen opsporen en bestraffen.

Racisme en andere vormen van discriminatie komen jammer genoeg ook in de voetbalwereld voor. Zeker sommige ‘supporters’ zijn heel hardnekkig als het gaat over discriminerende spreekkoren in stadions. Om die ‘fans’ op te sporen maakt de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) momenteel gebruik van beschikbare videobeelden en geluidsopnames. Jammer genoeg volstaan die soms niet als bewijsmateriaal om de daders te straffen.

Drie proefprojecten

Om efficiënter te kunnen optreden tegen zo’n spreekkoren lanceerde de Nederlandse voetbalbond samen met de regering een oproep aan het bedrijfsleven om met concrete oplossingen te komen. Op die oproep kwam veel reactie uit verschillende hoeken. Uiteindelijk voldeden vijf projecten aan alle eisen. Daaruit zijn er door een onafhankelijke jury drie gelanceerd die in de praktijk getest worden. Mogelijk komt daar later dit jaar naar nog een vierde pilot bij. Dat heeft de KNVB laten weten.

Deze proefprojecten krijgen een financiering van de overheid van in totaal 1 miljoen euro. Daarmee kunnen ze getest worden bij Feyenoord, PSV en PEC Zwolle.

Feyenoord, PSV en PEC Zwolle

Het project dat in het stadion van Feyenoord getest en verder ontwikkeld wordt, kreeg de naam ‘Aanpak van verbale uitingen van Discriminatie en Belediging’. Het richt zich op vier vraagstukken. Ten eerste kijkt het naar de mogelijke aanleidingen of triggers van ongewenst gedrag. Daarnaast onderzoekt het of dat gedrag preventief kan in de kiem gesmoord worden. Er wordt ook gekeken hoe discriminatie en beledigingen vallen te signaleren, registreren, identificeren en sanctioneren. Tot slot wordt de impact ervan op andere bezoekers onderzocht.

De pilot waar PSV aan meewerkt heet ‘Fangage for Football’. Het project maakt gebruikt van geluidscamera’s in het stadion om de betrokkenheid en het enthousiasme van de fans te meten en lokaliseren. Deze informatie wordt vervolgens teruggekoppeld naar de fans toe. De hoop is dat dit helpt om supporters positief te motiveren. Daarnaast kan dezelfde technologie ingezet worden om, met behulp van artificiële intelligentie, afwijkend geluid te signaleren.

Tot slot test PEC Zwolle het pilootproject met de naam ‘Smart Safe Stadiums’. Dat plan draait vooral rond een applicatie waarop supporters naast hun persoonlijk ticket ook andere nuttige informatie over de match en hun bezoek aan het stadion zien.

Meer