Nederlandse telecomoperatoren KPN en T-Mobile stappen over op 5G

De Nederlandse telecomoperatoren KPN en T-Mobile zetten dinsdag hun vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie aan. Nederlanders die klant zijn bij de bedrijven en een geschikt toestel hebben, kunnen gebruik gaan maken van het nieuwe supersnelle mobiele internet.

Waarschijnlijk gaat het nog maar om een beperkte groep mensen. Veel smartphones kunnen niet overweg met de nieuwe standaard. Zo heeft Apple nog geen enkel toestel dat gebruik kan maken van de technologie, laat een woordvoerder van KPN weten.

De dekking is ook nog niet landelijk. Bij KPN gaat het in eerste instantie om het grootste deel van de Randstad en Eindhoven. De rest van Nederland volgt later. T-Mobile begint naar eigen zeggen met een groter gebied. Maar het kan volgens een woordvoerster nog wel een paar dagen duren voor alle klanten die daarvoor een geschikt abonnement hebben, zijn omgezet naar 5G.

Veiling 5G-frequenties

De nieuwe stappen zijn mogelijk door de eerste veiling van 5G-frequenties, waarvan de uitkomst vorige week bekend werd. De drie grote telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben frequenties in de wacht gesleept. Zij waren ook de enige partijen die tot de veiling waren toegelaten. De veiling was een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het Nederlandse kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders.

VodafoneZiggo begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Daarvoor maakte dat bedrijf gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de 5G-technologie toe te passen. Dat was mogelijk omdat nog maar een relatief klein aantal gebruikers toegang had tot 5G. Er werd in Nederland al langer geëxperimenteerd met 5G. Supersnel mobiel internet moet tevens als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van voertuigen en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig.

België hinkt achterop

De veiling van 5G-frequenties, nodig om de nieuwste mobiele internettechnologie uit te rollen, loopt in België vertraging op door politieke onenigheid over de verdeling van de opbrengst. Vanuit de industrie – die werk wil maken van commerciële toepassingen – kwam er echter druk en dus kwam het BIPT met een regeling op de proppen waarbij voorlopige gebruiksrechten worden toegekend in afwachting van een politiek akkoord.

Meer