Nederlands kabinet pakt mazen in EU-regels rond arbeidsmigratie aan

Nederlands kabinet pakt mazen in EU-regels rond arbeidsmigratie aan
ROBIN UTRECHT/ANP/AFP via Getty Images

Key takeaways

  • Nederlands kabinet pakt mazen in EU-werkvergunningen aan.
  • Werknemers van buiten de EU moeten minstens drie maanden werken in het land dat hun vergunning heeft afgegeven voordat ze naar een ander EU-land kunnen komen.
  • Er worden strengere EU-regels voorgesteld om te voorkomen dat mensen buiten hun sector gaan werken.

Het Nederlandse kabinet wil een maas in de wet dichten waardoor werknemers van buiten de EU Nederland binnen kunnen komen om te werken. Aftredend minister Eddy van Hijum pleit voor strengere Europese regels. Hij stelt voor om minimaal drie maanden werken in het land dat de eerste werk- en verblijfsvergunning heeft afgegeven verplicht te stellen voordat werknemers overgeplaatst kunnen worden.

Op dit moment hebben onderdanen van derde landen een werk- en verblijfsvergunning nodig om in een EU-land te mogen werken. Nederland hanteert strenge normen voor het verlenen van deze vergunningen, in tegenstelling tot landen als Polen en Litouwen, die soepeler zijn. In 2024 kwamen meer dan 27.304 mensen uit landen als Georgië, Oezbekistan en Azerbeidzjan naar Nederland nadat ze geworven waren door bureaus in andere Europese landen, volgens de brief van Van Hijum aan de Tweede Kamer.

Voorgestelde oplossingen

Hij wijst op gevallen waarin werknemers een tussenverblijf hebben vermeden en direct Nederland zijn binnengekomen vanwege het vrije verkeer in Europa. Van Hijum denkt dat duidelijkere Europese regelgeving dit probleem kan oplossen. Hij suggereert een verplichte werkperiode van drie maanden in het eerste land van tewerkstelling en een bepaling die mensen beperkt tot het werken in de sector die in hun vergunning staat vermeld. Op dit moment zijn er werknemers met een gezondheidszorgvergunning aan het werk gezien in Nederlandse slachthuizen.

In februari sloot Van Hijum zich aan bij vertegenwoordigers van zeven landen die opriepen tot het ontmantelen van “dubieuze systemen”. Hij benadrukte dat Nederland zich blijft inzetten om deze problemen aan te pakken. In een verklaring aan De Telegraaf erkende hij dat zijn opvolger deze taak waarschijnlijk zal voltooien en sprak hij de hoop uit dat serieuze inspanningen zullen worden voortgezet. Hij ziet een algemene overeenkomst over het bestrijden van misstanden op het gebied van arbeidsmigratie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00