Nederland wil speciaal Europees “sanctiehoofdkwartier” oprichten in strijd tegen ontduikingen

De EU moet een orgaan oprichten dat de massale ontduiking van de sancties tegen Rusland centraal vanuit Brussel aanpakt, aldus de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra op maandag.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Commissie bespreekt deze week een tiende reeks strafmaatregelen tegen Rusland, gericht op de exportcontrole en het voorkomen van sanctieontduiking. Ondertussen kwam op maandag het nieuws naar buiten dat een Wit-Russische kunstmestfabriek op grote schaal Europese sancties omzeilde.

Het nieuws: “De Europese Unie moet haar volledige economische en juridische kracht aanwenden om degenen te straffen die het omzeilen van sancties tegen Rusland mogelijk maken”, aldus de Nederlandse minister.

  • Hoewel Rusland veel last heeft van de beperkende maatregelen van de EU, worden ze tegelijk massaal omzeild volgens Hoekstra. 
  • De Nederlander hamert daarom op de komst van een Europees “sanctiehoofdkwartier”, waar lidstaten informatie en controlemiddelen kunnen bundelen. Het nieuwe orgaan moet daarnaast een lijst opstellen van sectoren en handelsstromen met een hoog “ontwijkingsrisico”.
  • “Bedrijven zullen verplicht worden om in hun contracten clausules op te nemen, zodat hun producten niet in de Russische oorlogsmachine terechtkomen”, aldus Hoekstra.
  • Vorige week is Den Haag begonnen met de verspreiding van het voorstel, waarbij verschillende lidstaten – waaronder Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië – hun steun betuigden, aldus Euractiv.

Kunstmest uit Wit-Rusland

De achtergrond: Op maandag kwam het nieuws naar buiten dat de Wit-Russische fabriek Grodno Azot, die stikstofhoudende meststoffen produceert, op grote schaal Europese sancties omzeilt. De fabriek staat sinds december 2021 onder EU-sancties, omdat het werknemers die deelnamen aan de antiregeringsprotesten na de presidentsverkiezingen een jaar eerder zou hebben ontslagen en geïntimideerd. Dat blijkt uit onderzoek van het Belarus Investigation Centre (BIC) en Litouwse onderzoeksjournalisten van Siena.

(kg)

Meer