Nederland blijft tot minstens 9 februari in lockdown. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend. Vooral de verspreiding van de besmettelijkere Britse coronavariant veroorzaakt onrust bij onze noorderburen.
Door de stijgende coronacijfers besliste de Nederlandse regering halverwege december om in lockdown te gaan. Niet-essentiële winkels werden toen gesloten, net als andere publiek toegankelijke locaties. Het gaat daarbij onder andere om musea, dierenparken, bibliotheken, kerstmarken en sauna’s. Indoor sportlocaties – zoals sportscholen, zwembaden en fitnessen – worden ook gesloten.
Sociale contacten zijn sindsdien ook beperkt. Iedereen mag per dag thuis nog maximum twee gasten ontvangen die ouder zijn dan 13 jaar. Tot slot is sindsdien afstandsonderwijs de norm bij ons noorderburen.
Drie weken langer
Aanvankelijk zouden deze strenge regels van kracht blijven tot 19 januari. Dinsdag hield de Nederlandse regering een evaluatie over de situatie rond het coronavirus in het land. De besmettingscijfers gaan stilaan de goede kant uit, maar blijven relatief hoog met 5.000 nieuwe besmettingen per dag.
Daarom mag het ook niet verbazen dat besloten is om de huidige lockdown met minstens drie weken te verlengen. Daarnaast is Nederland ook bezorgd over de meer besmettelijke Britse variant van het coronavirus. De huidige coronamaatregelen blijven in Nederland minstens van kracht tot 9 februari.
Bekijk de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge
Lees ook: Van soepel tot zeer streng: 10 Europese lockdowns vergeleken