Nederland verplicht vanaf 2026 installatie van hybride warmtepomp of alternatief bij vervanging cv-ketel

De Nederlandse regering gaat vanaf 2026 de installatie van nieuwe verwarmingsinstallaties op basis van fossiele brandstoffen verbieden. Hierdoor moeten mensen overstappen op een duurzaam alternatief, zoals een hybride warmtepomp of stadsverwarming.

Nederland is flink afhankelijk van gas om zijn woningen te verwarmen. In 2018 dekte aardgas 71 procent van de vraag van huishoudens en 48 procent van de dienstensector. Door over te stappen op meer duurzame verwarmingsinstallaties, zoals een hybride warmtepomp, kan het aardgasverbruik van het land echter flink omlaag, wat goed is voor het klimaat en zorgt voor een lagere energierekening, aldus de Nederlandse overheid in een verklaring.

Het gebruik van een hybride warmtepomp moet leiden tot een gemiddelde besparing van 60 procent op het aardgasverbruik. Daarvoor is het echter wel belangrijk dat een huiseigenaar ook zonnepanelen installeert om zelf de energie voor de warmtepompen op te wekken.

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De installatie gebruikt alleen gas op koude dagen, wanneer zonder bij te stoken het huis niet warm genoeg kan worden.

“De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog. Het is ook beter voor ieders portemonnee als we minder aardgas gebruiken”, aldus minister van Wonen, Hugo de Jonge. “Daarom wil het kabinet dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is”.

Het wordt dus niet verplicht om de huidige op gas gestookte cv-ketel direct om te ruilen, maar wie zijn installaties moet vervangen, mag geen “ouderwetse” ketel meer laten installeren.

150 miljoen euro per jaar

De Nederlandse overheid zal daarnaast de aankoop van hybride warmtepompen gaan subsidiëren. “Tot en met 2030 heeft het kabinet 150 miljoen euro per jaar gereserveerd om huiseigenaren te ondersteunen bij de aanschaf van een hybride warmtepomp”, aldus het kabinet. Daarnaast gaat de overheid samenwerken met de installatiesector en de fabrikanten in het verzorgen van opleidingslocaties in elke regio.

De stap wordt ook gezien als een sterk signaal ter ondersteuning van stadsverwarming, waarbij de aansluiting op de warmtenetten van gemeenten wordt gezien als een levensvatbaar alternatief voor de installatie van een warmtepomp. 

Ook in België ondersteunt de overheid de installatie van een warmtepomp. Vorig jaar was een recordjaar voor warmtepompen in ons land: er werden 2.256 premies aangevraagd in Vlaanderen.
Echter door de plotse populariteit in Europa dreigt er een tekort aan gekwalificeerde installateurs om de toegenomen vraag naar warmtepompen bij te houden. “Op dit moment is de vraag zo groot dat installateurs problemen hebben met de installatie van de apparatuur”, zegt Thomas Nowak, secretaris-generaal van de Europese warmtepompvereniging (EHPA).

(ns)

Meer