In Nederland hebben de vier partijen die samen een regering gaan vormen, de ministerposten verdeeld. Inmiddels is geweten welke partij welke post toegewezen krijgt en kan er kan al voorzichtig gegokt worden op ministers. De regeringsvorming zit in een laatste fase. Aan het einde van de maand moet alles rond zijn.
In het nieuws: De PVV, VVD, NSC en BBB hebben onder elkaar beslist wie welke ministerpost krijgt.
- Een opgetogen Geert Wilders (PVV) deelde op X het nieuws: “We zijn eruit! Akkoord over alles! Een nieuw kabinet”. Hij wil nog niets kwijt over wat er exact is gezegd. “We zijn eruit en de rest horen jullie later”.
- Niet veel later kwam de volledige lijst naar buiten. Het gaat om 5 ministers voor de PVV, VVD en NSC krijgen er allebei 4 en BBB er mag er 2 leveren. PVV haalt de minister van Asiel en Migratie binnen. De belangrijke posten worden echter verdeeld onder de gematigdere partijen VVD en NSC. Zo krijgt de VVD Financiën, Justitie, Defensie en Klimaat, terwijl NSC zowel Binnenlandse als Buitenlandse Zaken krijgt. En zoals te verwachten claimt de BoerBurgerBeweging ‘zijn’ post met de minister van Landbouw.
- Ook namen circuleren, al zijn die niet bevestigd. Kamerleden Fleur Agema (PVV), Eelco Heinen (VVD), Sophie Hermans (VVD) en Eddy van Hijum (NSC) zouden mogelijk een post krijgen. Voor de BBB gaat het om voormalig staatssecretaris en boegbeeld Mona Keijzer. Zijzelf zegt dat ze nog altijd kandidaat is voor een ministerspost, maar dat ze “alleen nog geen mededelingen kan doen over de portefeuille.” Folkert Idsinga is namens het NSC dan weer kandidaat-staatssecretaris Fiscaliteit, schrijft de NOS. Hij was woordvoerder voor de belastingen toen hij namens de VVD in de Kamer zat.
- Hierbij is het wel de bedoeling dat maar de helft van alle ministers en staatssecretarissen van binnen de politiek komen. Pieter Omtzigt van het NSC heeft altijd gehamerd op een ‘zakenkabinet’, waarbij ook deskundigen in een bepaald vakgebied minister worden, zonder dat zij politiek actief zijn. Dat lijkt er te komen.
Bordesfoto eind juni?
Om te volgen: De namen moeten snel worden ingevuld.
- “We zijn heel erg blij, er ligt nu een deal. De komende uren, dagen hoort u meer”, zegt Wilders. Ook Omtzigt is “optimistisch” dat er nu snel een regering komt.
- De kandidaat-regeringsleden moeten nu op bezoek bij formateur Richard Van Zwol en de beoogde eerste minister Dick Schoof, waar ze aanschuiven voor een gesprek. Ze worden ook gescreend.
- Als vervolgens de namen van de kandidaten bekend zijn gemaakt, volgen hoorzittingen in de Tweede Kamer. Daarbij mogen alle fracties vragen stellen, bijvoorbeeld over de geschiktheid.
- Wanneer dat achter de rug is, is er de installatie van de regering en de bekende groepsfoto op het bordes van het paleis met koning Willem-Alexander. Dat moet eind juni rond zijn. Omtzigt zegt “goede hoop” te hebben dat die deadline gehaald wordt.
- Overigens stapt geen enkele van de partijkopstukken in de nieuwe regering, dat waren ze onderling overeengekomen. Geert Wilders wordt dus geen minister.