De Nederlandse regering zal volgende week wellicht besluiten dat het aardgasveld van Groningen, het grootste van heel Europa, op 1 oktober 2023 permanent gesloten wordt. De prijs van aardgas in Europa steeg met meer dan 20 procent nadat het nieuws bekend werd gemaakt.
Grootste aardgasveld van Nederland gaat dit jaar nog op slot en grendel, prijs van aardgas schiet fors hoger

Waarom is dit belangrijk?
Tot vorig jaar de oorlog in Oekraïne begon, importeerde Europa bijna de helft van al zijn aardgas uit Rusland. Maar sindsdien is de gaskraan grotendeels dicht. De EU moest nu andere aardgasbronnen zoeken om energie-onafhankelijk te worden van Rusland. De EU keek daarvoor ook naar Nederland, waar zich het grootste aardgasveld van Europa bevindt. Maar in Groningen is de schade door de aardgaswinning groot. De regering wil het veld om die reden permanent sluiten.Het hek is van de dam: Het nieuws werd eerst gedeeld door persagentschap Bloomberg, en is intussen door bronnen met kennis van de zaak bevestigd aan RTL Nieuws.
- Het gasveld is al langer een doorn in het oog van de Nederlandse regering. Door de gaswinning werden de voorbije decennia honderden aardbevingen geregistreerd in de regio. Daardoor raakten vele woningen beschadigd. Het prijskaartje voor de Nederlandse regering loopt op tot in de tientallen miljarden.
- Toch kon het gasveld tot nu toe nog niet volledig worden gesloten, ondanks de grote draagkracht daarvoor. Dat komt vooral doordat de oorlog in Oekraïne de energiebevoorrading in gevaar bracht. Hoewel de autoriteiten het veld oorspronkelijk in 2022 wilden sluiten, werd dat uitgesteld naar dit jaar. Daar zijn twee redenen voor:
- Gas uit het Groningse aardgasveld is laagcalorisch, wat het meteen geschikt maakt voor huishoudelijk gebruik. Aardgas uit het buitenland is hoogcalorisch, waardoor het eerst in een fabriek verwerkt moet worden, voordat het gebruikt kan worden. De bouw van de stikstoffabriek die daarvoor gebruikt zal worden, liep vertragingen op, maar zal vanaf begin oktober dit jaar operationeel worden.
- Een ander probleem voor Nederland is dat het een contract had lopen met Duitsland om gas te leveren. Miljoenen huishoudens waren afhankelijk van het Groningse goud. Vorig jaar oefende Duitsland nog druk uit op Nederland om opnieuw meer gas te produceren, uit angst dat Rusland de gaskraan zou dichtdraaien.
Opvallend: Nadat het nieuws bekend werd gemaakt, schoot de prijs van aardgas op de toonaangevende Nederlandse TTF-markt omhoog, met ruim 20 procent, naar meer dan 45 euro per megawattuur (MWh). Intussen is die terug gezakt naar zo’n 41 euro.
- Hoewel de sluiting zo goed als gegarandeerd was, en het gasveld nu nog amper aardgas produceert, werd het door analisten nog altijd als een potentiële optie opengehouden om tekorten op te vangen.
- De prijs van aardgas bereikte enkele weken geleden een laagtepunt, maar steeg terug nadat de productie in Noorwegen daalde. Door het warme weer bestaat ook de angst dat de vraag deze zomer zal stijgen, wat een verdere opwaartse druk op de prijzen kan veroorzaken.