Nederland is van plan om het grootste aardgasveld van Europa, het Groningenveld, tegen oktober 2023 te sluiten.
Nederland wil dit jaar grootste aardgasveld van Europa sluiten: “Echt heel gevaarlijk om daar te blijven produceren”

Waarom is dit belangrijk?
Tot vorig jaar importeerde de Europese Unie zo’n 40 procent van al zijn aardgas uit Rusland. Toen de invasie van Oekraïne begon, werden beleidsmakers echter wakker geschud. De EU moest nu opeens in sneltempo zijn afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen afbouwen. Daarvoor keek het onder andere naar Nederland als potentiële leverancier van gas.In het nieuws: De kans dat het Groningenveld terug meer gas zou oppompen, wordt steeds kleiner.
- Hans Vijlbrief, de Nederlandse staatssecretaris van Mijnbouw, vertelde volgens berichtgeving van Financial Times dat hij het gasveld tegen 1 oktober zou willen sluiten.
- De kans bestaat echter dat de sluiting wordt uitgesteld tot oktober volgend jaar. Dat zou het geval zijn indien er een gastekort zou ontstaan in Europa na de winter.
- Momenteel produceert het Groningenveld zo’n 2,8 miljard kubieke meter gas per jaar. Dat is de minimale hoeveelheid die nodig is om de pompen te laten werken.
- Tijdens de piek zo’n tien jaar geleden produceerde het veld zo’n 50 miljard kubieke meter gas. Dat is meer dan tien procent van de totale consumptie binnen de EU.
- In het aardgasveld zou zich zo’n 2.700 miljard kubieke meter winbaar aardgas bevinden. Dat maakt van Groningen het grootste aardgasveld van Europa en meteen een van de grootste wereldwijd.
Aardbevingen
Maar: Hoewel het Groningenveld een oplossing kan bieden voor de Europese dorst naar aardgas, is het binnen Nederland een controversiële kwestie.
- Dat komt voornamelijk door de aardbevingen die de regio plagen sinds het gasveld actief is. Sinds de jaren 80 van vorige eeuw zijn er al meer dan 100 aardbevingen geregistreerd.
- Woningen in de regio worden daardoor al decennialang beschadigd. Veel inwoners hebben daar al schadevergoedingen voor gekregen. De minimale vergoeding is vorige week nog opgetrokken tot 10.000 euro. In totaal werd al meer dan een miljard euro uitgekeerd. Tot 2028 is nog eens 8 miljard voorzien om toekomstige schadeclaims te dekken.
- Sinds de oorlog in Oekraïne begon, wordt er echter druk gezet op Nederland om de productie terug op te voeren. Vijlbrief liet aan Financial Times echter weten dat dit niet zal gebeuren, “vanwege veiligheidskwesties”. De staatssecretaris zei dat, indien de productie verhoogd wordt naar meer dan 5 miljard kubieke meter per jaar, de kans op aardbevingen zou beginnen stijgen.
- “Het is heel, heel eenvoudig: iedereen die enige kennis heeft van aardbevingsgevaar zegt mij dat het echt heel gevaarlijk is om daar te blijven produceren. Ik ben er vrij zeker van dat het verstandig is om het te sluiten”, zei Vijlbrief aan Financial Times.