De Belgische reisorganisatie heeft zonet een aanvraag ingediend bij de ondernemingsrechtbank van Nijvel om drie maanden bescherming te krijgen tegen zijn schuldeisers. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht. Alle 59 winkels sluiten vanaf maandag.
Bij zo’n gerechtelijke reorganisatie, zoals dat heet, moeten bedrijven tijdelijk geen schulden meer afbetalen, maar wel binnen een bepaalde periode met een realistisch herstelplan komen. Neckermann vraagt drie maanden respijt ‘om steun te vinden en de schulden door corona te onderhandelen met zijn schuldeisers’.
Neckermann werd een jaar geleden door het Spaanse Wamos gered uit het faillissement van de reisgroep Thomas Cook. De groep kende een mooie doorstart tot het coronavirus de wereld in zijn greep kreeg en de hele reissector in het rood duwde. Sinds maart wordt er amper nog gereisd en dat voelen reisorganisaties. Volgens CEO Laurent Allardin is er sinds het begin van de tweede coronagolf geen enkele reis meer geboekt.
Lening
In juni kreeg Neckermann een lening van zowel de Vlaamse als de Waalse overheid van in totaal 2,3 miljoen euro om tot september te overleven. In augustus werden er nog wel wat reizen geboekt, maar sindsdien viel het helemaal stil. Het bedrijf vroeg toen opnieuw steun bij regionale overheden, maar kreeg het deksel op de neus.
Dat noopt het bedrijf om bescherming te vragen tegen zijn schuldeisers. ‘Onze eigenaar Wamos Group is bereid extra geld op tafel te leggen, maar alleen als we ook in eigen land financiële hulp vinden’, zegt Allardin. ‘Deze procedure geeft ons daar de tijd voor.’
Neckermann heeft in ons land 59 winkels. Die sluiten allemaal de deuren vanaf volgende week maandag en gaan opnieuw open ‘als de Belg weer wil reizen.’ Van de 180 werknemers zijn de meeste op dit moment tijdelijk werkloos, een kernteam onderhoudt de komende maanden de dagelijkse activiteiten van het bedrijf.