Key takeaways
- De tijden zijn veranderd en de NAVO moet zich aanpassen aan de nieuwe mondiale dynamiek: Italië zet vraagtekens bij blijvende relevantie van de NAVO.
- Guido Crosetto, de Italiaanse minister van Defensie, dringt er bij de NAVO op aan om partnerschappen aan te gaan met landen in het Zuiden om vrede en collectieve veiligheid te bevorderen.
- De Europese Unie wordt gezien als een organisatie die een robuuste politieke rol, buitenlands beleid en defensiecapaciteit ontbeert.
Guido Crosetto, de Italiaanse minister van Defensie, zette vraagtekens bij de blijvende relevantie van de NAVO in de aanloop naar de top van de alliantie. Hij benadrukte de noodzaak van aanpassing in het licht van de verschuivende mondiale dynamiek. Volgens Crosetto “zijn de tijden veranderd” en hij drong er bij de NAVO op aan om partnerschappen aan te gaan met landen in het Zuiden om vrede en collectieve veiligheid te bevorderen.
Crosetto toonde zich ook bezorgd over de tanende invloed van de Europese Unie. Hij betreurde het dat de EU geen krachtige politieke rol, buitenlands beleid en defensiecapaciteiten heeft, en suggereerde dat de tijd daarvoor voorbij is. Zijn opmerkingen komen tijdens de groeiende onenigheid binnen de NAVO over het defensie-uitgavenbeleid.
Groeiende kloof binnen de NAVO
Spanje, bijvoorbeeld, verzet zich tegen een nieuwe overeenkomst om de defensie-uitgaven te verhogen tot 5 procent van het bbp, een doelstelling die door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt bepleit. De Spaanse premier Pedro Sánchez vindt de toezegging “onredelijk en contraproductief”, wat wrijving veroorzaakt binnen de alliantie. Dit meningsverschil benadrukt een groeiende kloof binnen de NAVO tussen leden die pleiten voor hogere militaire investeringen en leden die voorzichtig zijn gezien de economische en politieke druk.
VS moeten zelf niet aan de normen voldoen
Om het debat nog ingewikkelder te maken, heeft Donald Trump onlangs verklaard dat de VS niet aan dezelfde normen voor defensie-uitgaven moeten voldoen als andere NAVO-leden. Hoewel hij consequent heeft geëist dat NAVO-landen 5 procent van hun bbp aan defensie besteden, heeft hij nooit verduidelijkt of dit ook voor de VS zelf geldt. Momenteel bedragen de Amerikaanse defensie-uitgaven 3,4 procent.
Op de komende NAVO-top in Den Haag zullen leiders van 32 lidstaten bijeenkomen om de uitgavendoelstellingen te bespreken en de troepenstructuur en inzetplannen van het bondgenootschap opnieuw te bevestigen. De top zal echter worden ingekort tot slechts tweeënhalf uur vanwege de voorkeur van president Trump voor korte vergaderingen.