NAVO stuurt vloot naar de Baltische Zee

Twee taskforces van het marinecomponent van de NAVO varen richting de Baltische Zee. Daar zullen de schepen een reeks oefeningen uitvoeren met de vloten van NAVO-lidstaten in de regio, maar ook met bevriende landen. De oefeningen gelden tegelijk als waarschuwing voor Rusland.

In totaal trekken twaalf NAVO-schepen naar de Baltische zee, waaronder de Belgische mijnenjager BNS Lobelia. De schepen zijn onderverdeeld in twee groepen: Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) en Standing NATO Mine Countermeasures Maritime Group 1 (SNMCMG1).

SNMG1 bestaat doorgaans uit torpedobootjagers en fregatten. Sinds begin dit jaar voert de Nederlandse commandant Ad van de Sande het commando over de groep. Hij vaart mee aan boord van het vlaggenschip HNLMS De Zeven Provinciën. Daarnaast behoren ook volgende schepen tot SNMG1:

  • Het Duitse bevoorradingsschip FGS Berlin
  • Het Deense fregat HDMS Peter Willemoes
  • Het Duitse korvet FGS Erfurt
  • Het Britse fregat HMS Northumberland

Ontraden

Naast de SNMG1-groep vaart ook SNMCMG1 mee, een vloot die vooral ervaring heeft met het leggen en onschadelijk maken van mijnen. De groep staat onder bevel van de Deense commandant Ott Laanemets, en bestaat uit zeven schepen van evenveel NAVO-lidstaten. Ook België stuurt met de BNS Lobelia een deelnemer.

Beide taskforces maken ook deel uit van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) van de NAVO. Die moet op zeer korte tijd inzetbaar zijn bij gevechten en dient om in bepaalde regio’s stabiliteit te brengen en vijandige mogendheden te ontraden.

Eerder vond in het Noordzeegebied, voor de kust van Noorwegen, al een gigantische troepenontplooiing van de NAVO plaats. In het kader van Exercise Cold Response trokken 30.000 soldaten naar de regio, om er een invasie van Noorwegen door een buitenlandse mogendheid te simuleren.

Vooral in de Baltische Zee lijkt die ontrading nu bijzonder nuttig: Zweden en Finland spraken al hun wens uit om lid van de NAVO te worden, Rusland reageerde al door troepen richting de grens met Finland te sturen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20