“Routinetraining”: Ondanks dreigementen vanuit Moskou houdt de NAVO vast aan oefening met kernwapens

De nucleaire kwestie is waar zowat iedereen tegenwoordig aan denkt telkens als Vladimir Poetin spreekt. Ondanks de recente (verbale) agressie van de Russische dictator zal de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, zoals elk jaar, doorgaan met de grote oefening van zijn aanvalscapaciteit.

“Dit is een routineoefening die elk jaar plaatsvindt om de veiligheid, beveiliging en effectiviteit van onze afschrikking te handhaven”, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg op dinsdag 11 oktober tegen verslaggevers. “De verhulde nucleaire dreigementen van president Poetin zijn gevaarlijk en onverantwoordelijk. Rusland weet dat een kernoorlog nooit kan worden gewonnen en nooit mag worden uitgevochten.”

Geen echte bom

Bij de jaarlijkse oefening, die de naam ‘Steadfast Noon’ draagt, zijn 14 NAVO-leden betrokken. Er worden vliegtuigen ingezet die over nucleair vermogen beschikken, maar geen echte bommen. Ook conventionele gevechtsvliegtuigen en surveillance- en tankvliegtuigen zullen eraan deelnemen.

Wat betreft de relevantie van de planning van een dergelijke oefening wanneer Rusland het Westen regelmatig bedreigt met een nucleaire aanval telkens als de militaire situatie in Oekraïne verslechtert, was het antwoord van Stoltenberg duidelijk:

“Het zou nu een heel slecht signaal afgeven als we een lang geplande, routinematige oefening plotseling zouden annuleren vanwege de oorlog in Oekraïne. De NAVO is voorbereid op elke dreiging, elke aanval (…) ook op een nucleaire dreiging – dit was belangrijk voor de invasie van Oekraïne en het is daarna nog belangrijker geworden.”

Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg

“Door ervoor te zorgen dat we geloofwaardige afschrikmiddelen en dito verdediging hebben, helpen we het risico van escalatie te verminderen”, zo citeert Euractiv nog Stoltenberg.

Geen verandering in opstelling Russische nucleaire troepen

De secretaris van de NAVO preciseerde terloops dat, ondanks het getier van Poetin en sommige leden van zijn administratie, er geen verandering in de opstelling van de Russische nucleaire troepen is waargenomen. “Maar we blijven waakzaam”, klonk het nog.

Ook zouden de Russische strijdkrachten nog steeds dezelfde doctrine hanteren voor het inzetten van kernwapens: pas in geval van “agressie tegen de Russische Federatie met conventionele wapens wanneer het bestaan van de staat zelf wordt bedreigd”.

De NAVO als organisatie beschikt zelf niet over kernwapens, deze blijven onder controle van drie nucleaire lidstaten, de VS, het VK en Frankrijk.

(lb/fjc)

Meer