Het NAVO-blok moet dringend zijn munitievoorraden en -productie opschalen. Daarvoor waarschuwde de secretaris-generaal van de organisatie, Jens Stoltenberg, maandag. De opschaling moet ook Oekraïne ten goede komen.
Geen wapenwedloop, maar een munitiewedloop: Oekraïne heeft dringend meer munitie nodig om Rusland buiten te trappen
Waarom is dit belangrijk?
Een land mag nog duizend tanks hebben; zonder munitie zijn ze hoe dan ook kansloos. In Oekraïne worden elke dag een gigantische hoeveelheid aan kogels, granaten en raketten verschoten, terwijl de bevoorrading van nieuwe munitie stokt. Ook langs Russische kant verloopt de opvolging van de afgeschoten munitie niet vlekkeloos.In het nieuws: “We zitten in een logistieke race”, zo vertelde Stoltenberg maandagavond, daags voordat de ministers van Defensie van de NAVO twee dagen vergaderen in Brussel.
- Daar gaf Stoltenberg ook aan dat Rusland al gestart is met zijn nieuw offensief. Om dit te kunnen tegenhouden, of om zelf terrein te kunnen veroveren, hebben de Oekraïners dringend extra munitie nodig. Maar de voorraden in eigen land, en de NAVO-bondgenoten, slinken zienderogen.
- “De oorlog in Oekraïne slokt een gigantische hoeveelheid munitie op en put de stocks van de geallieerden uit. De huidige snelheid waarmee Oekraïne munitie verschiet ligt veel hoger dan onze huidige productiecapaciteiten. Dit zet onze defensieindustrie onder druk”, vertelde Stoltenberg op de persconferentie.
- “Een attritieoorlog wordt een gevecht om logistiek. Ja, we zitten met een uitdaging. Ja, we hebben een probleem, maar we hebben ook een strategie om dat aan te pakken”, vervolgde de Noor. “Het is duidelijk dat we in een logistieke wedloop zitten. Cruciale voorzieningen, zoals munitie, moeten Oekraïne bereiken voor Rusland het momentum kan grijpen voor zijn nieuw offensief”.
Onderliggend: Oekraïne kampt met een fiks munitietekort. Ruslands voorraden worden ook steeds kleiner.
- Geschat wordt dat Oekraïne elke dag 5.000 artilleriegranaten afvuurt op Russische stellingen. Dat is ongeveer de hoeveelheid dat een klein Europees land elk jaar bestelt. Rusland anderzijds, dat vuurt dagelijks vier keer zoveel af. Oekraïne schiet wel met een grotere nauwkeurigheid, net omdat de voorraden slinken.
- De opschaling van de munitie wordt het voornaamste onderwerp op de vergadering van de ministers van Defensie van de NAVO, dinsdag en woensdag, in Brussel. Ook de levering van extra wapens, waaronder F-16-gevechtsvliegtuigen, wordt besproken.
- Stoltenberg gaf al aan dat de productietijd voor munitie van een groot kaliber (de artilleriegranaten en tankmunitie) is teruggedrongen, van 28 naar 12 maanden.
- Verschillende defensiebedrijven hebben hun productie niet alleen versneld, maar ook opgeschaald. Het Zweedse Saab bijvoorbeeld, dat de NLAW-antitankwapens fabriceert, kan dit jaar dubbel zoveel produceren als vorig jaar. “Tegen 2025 kunnen we ons productie-aantal opnieuw verdubbelen. Dan kunnen we tot 400.000 eenheden maken per jaar”, zo liet Saab-CEO Micael Johansson optekenen op zijn persbriefing op 10 februari, waar de financiële resultaten werden voorgesteld.