NAVO-chef hekelt China’s ontwikkeling van kernwapens: “Zonder enige beperking of terughoudendheid”

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, drong er maandag bij China op aan de internationale inspanningen te steunen die als doel een terugdringing van het aantal kernwapens hebben. De Aziatische supermacht zou in hoog tempo raketten ontwikkelen die atoomkoppen kunnen dragen.

Waarom is dit belangrijk?

De meeste westerse experts schatten het arsenaal van China op ongeveer 320 kernkoppen, terwijl de Verenigde Staten en Rusland er elk meer dan 1.500 hebben opgesteld. Maar het blijft dus bij schattingen: China mijdt elke communicatie over zijn plannen. Daarnaast is er nog een addertje onder het gras: de VS zouden achterophinken qua modernisering van hun kernwapensystemen (die onder meer intercontinentale raketten bevatten). Zo maakt China veel gebruik van kunstmatige intelligentie bij de uitbreiding van z’n kernarsenaal. Kortom: transparantie over de Chinese plannen zou geen overbodige luxe zijn.

Momenteel is de aanwas van het Chinese kernarsenaal “ongelimiteerd”, aldus Stoltenberg, geciteerd door het persbureau Associated Press. “China bouwt een groot aantal raketsilo’s, waardoor zijn nucleaire capaciteit aanzienlijk kan toenemen. Dit alles gebeurt zonder enige beperking of terughoudendheid. En met een totaal gebrek aan transparantie”, klonk het.

Stoltenberg zei ook dat Peking de volledige verantwoordelijkheid voor de beheersing van zijn wapenarsenaal op zich moet nemen, wat het tot nu toe heeft geweigerd te doen. “Als wereldmacht heeft China mondiale verantwoordelijkheden op het gebied van wapenbeheersing. En ook Peking zou baat hebben bij wederzijdse beperkingen van aantallen, meer transparantie en meer voorspelbaarheid,” voegde Stoltenberg eraan toe. “Dit zijn de fundamenten voor internationale stabiliteit.”

Rusland

Stoltenberg had ook positieve woorden. Zo prees hij het akkoord tussen de VS en Rusland om hun “New START”-ontwapeningsverdrag te verlengen. Het verdrag beperkt het aantal operationele kernkoppen voor beide landen tot 1.550 op elk 800 lanceerinrichtingen. Hij benadrukte wel dat toekomstige akkoorden rekening zullen moeten houden met zich snel ontwikkelende en mogelijk onvoorspelbare technologieën, zoals AI.

Eerder dit jaar heeft het Pentagon het Congres ingelicht over het sneller dan verwachte moderniseringstempo van de kernwapenarsenalen van zowel China als Rusland. De nervositeit die het vernemen van deze informatie veroorzaakte, wijst er op dat de moderniseringsinspanningen van Washington zelf mogelijk zijn ingehaald.

“China is leidend in een aantal nieuwe technologieën – wat enorme militaire implicaties heeft. Bondgenoten moeten hun technologische voorsprong behouden en tegelijk zorgen dat er geen (technologische, red.) kloof tussen bondgenoten komt, dat Noord-Amerika en Europa nog samen kunnen optreden,” liet Stoltenberg eerder nog optekenen door De Volkskrant.

Tijdens zijn regeerperiode verzette voormalig president Trump zich tegen snelle verlengingen van historische verdragen uit de Koude Oorlog met Rusland. De belangrijkste reden die het toenmalige ministerie van Buitenlandse Zaken hiervoor aanvoerde, was dat de oude verdragen geen rekening hielden met de progressie die Moskou en Peking boekten op het vlak van raketleveringstechnologie. Alsook dat ze helemaal geen betrekking hadden op China.

Zo trok de VS zich in 2019 terug uit het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces) van 1987, omdat Rusland het bilaterale pact zou hebben geschonden. Het was de eerste maatregel die een hele categorie wapens verbood, namelijk op de grond gelanceerde kruisraketten met een bereik tussen 500 kilometer en 5.000 kilometer. Rusland ontkent stellig dat het de regels heeft overtreden, weet AP.

Verzet tegen bilaterale gesprekken

Meer recentelijk, onder de regering Biden, heeft de Amerikaanse ontwapeningsambassadeur Robert Wood China ervan beschuldigd zich te “verzetten” tegen nucleaire besprekingen: “Ondanks de dramatische uitbreiding van het kernwapenarsenaal van de Volksrepubliek China, blijft het land zich helaas verzetten tegen bilaterale besprekingen met de Verenigde Staten over een vermindering van de nucleaire risico’s,” zei Woods op een VN-conferentie in mei. (mah)

Lees ook: Xi Jinping waarschuwt buitenlandse naties dat “het hoofd zal worden ingeslagen van al wie zich bemoeit met China”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.