Key takeaways
- De NAVO overweegt een pijpleidingproject van 21 miljard euro voor de paraatheid aan de oostgrens.
- De voorgestelde pijpleiding zou kerosine transporteren van Duitsland naar Polen en Tsjechië.
- De tijdlijn voor de aanleg beslaat 20-25 jaar, waarbij de pijpleiding in 2035 al grotendeels klaar moet zijn.
De NAVO overweegt een nieuw pijpleidingproject om beter voorbereid te zijn op een mogelijk conflict met Rusland. Dit voorgestelde systeem zou kerosine van Duitsland naar Polen en Tsjechië transporteren, zodat er in geval van een militaire actie snel brandstof beschikbaar is voor straaljagers. Een belangrijk aandachtspunt dat werd genoemd door NAVO-functionarissen, is de kwetsbaarheid van de bestaande pijpleidingen uit het Koude Oorlog-tijdperk die eindigen in Bramsche (noordwesten van Duitsland) en Ingolstadt (zuiden van Duitsland).
Brandstofvoorraad
Interne documenten onthullen aanzienlijke uitdagingen bij het aanhouden van betrouwbare brandstofvoorraden voor troepen die worden ingezet aan de oostelijke grens, wat de kritieke rol van een pijpleidinginfrastructuur voor de logistieke capaciteit van de NAVO benadrukt. Aan het project hangt een stevig prijskaartje van 21 miljard euro, waaraan Duitsland meer dan 3,5 miljard euro bijdraagt. Duitse minister van Defensie Boris Pistorius benadrukte het belang van een betrouwbare brandstofvoorziening voor de paraatheid van de troepen.
Uitdagingen
De tijdlijn voor de aanleg beslaat 20 tot 25 jaar, waarbij de pijpleiding zelf naar verwachting in 2035 grotendeels klaar zal zijn. De voorgestelde route doorkruist verschillende rivieren en kwetsbare ecologische gebieden, waardoor zorgvuldige planning en mogelijke landaankoop noodzakelijk zijn. In gevallen waarin eigenaren weigeren mee te werken, kan onteigening worden toegepast.
De recente spanningen tussen de VS en hun Europese NAVO-bondgenoten over militaire uitgaven zijn weer opgelaaid. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft er bij de Europese landen op aangedrongen om hun defensie-uitgaven snel te verhogen. Ondanks een bijna-verdubbeling van de Europese defensiebudgetten sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014, blijven ze nog steeds achter bij het door de NAVO aanbevolen doel van 2 procent van het Bruto Binnenlands Product. Terwijl Polen aan de leiding gaat met een geschatte 4,1 procent van het BBP toegewezen aan defensie, blijven acht van de 32 NAVO-leden onder de drempel van 2 procent. De Amerikaanse president Trump heeft eerder gedreigd bescherming te onthouden aan bondgenoten die hun financiële verplichtingen niet nakomen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!