Europese natuurherstelwet komt er: “Kan verregaande juridische gevolgen hebben”

Het Europese parlement heeft gestemd over de natuurherstelwet. Deze werd uiteindelijk aangenomen. Europees parlementslid Tom Vandekendelaere (cd&v) heeft tegen gestemd. Aan Business AM legde hij uit waarom.


Beluister hier het volledige gesprek met Tom Vandekendelaere:


In het nieuws: Het Europese parlement heeft in Straatsburg nipt tegen een verwerping van de natuurherstelwet gestemd. Er was tegenkanting, omdat de vraag rees hoe haalbaar de wet was. Uiteindelijk is er nu geoordeeld dat de wet uitgevoerd moet worden.

  • Vandenkendelaere: “Na de stemming over de verwerping, hebben we gestemd over honderden amendementen. Het eindresultaat is een tekst die een stuk pragmatischer wordt, maar hier en daar nog grote ambities heeft. De vraag blijft of die ambities wel realiseerbaar zijn, en vooral ook welke juridische gevolgen daaraan vasthangen voor een dichtbevolkt gebied als Vlaanderen.”
  • “De natuurherstelwet is de vertaalslag van wat er op de VN-top in Montréal afgesproken werd. Die wet gaat een stuk verder dan wat er op de top moreel afgesproken is. Tegelijk zijn er belangrijke passages uit de wetgeving geschrapt. Het verbod dat de natuur niet meer slechter mag worden eens men begint te herstellen, is een inspanningsverbintenis geworden. En de doelstellingen die specifiek op de landbouwsector gericht waren, zijn uit de tekst verdwenen.”

Twee jaar de tijd

  • “Vlaanderen krijgt twee jaar de tijd om een herstelplan op te maken. Daarbij moet men de Europese verplichtingen omzetten in Vlaams natuurbeleid. Er moeten dus een aantal belangrijke keuzes gemaakt worden. Welke natuurgebieden we herstellen, hoe we dat gaan doen en hoe we de verschillende doelstellingen willen realiseren”, aldus Vandenkendelaere.
  • “De stikstofcrisis bewijst dat het bijzonder moeilijk is om concreet werk te maken van natuurbeleid en tegelijk ook het vergunningenbeleid niet in gevaar te brengen. Dat is de reden waarom ik tegen de natuurherstelwet gestemd heb. Omdat de juridische gevolgen van de uitvoering van die wetgeving voor een gebied als Vlaanderen erg verregaand kunnen zijn. Wij zijn veel dichtbevolkter en meer verhard dan andere Europese landen. We hebben minder plaats om dezelfde doelstellingen te realiseren.”
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.