Nationale Bank waarschuwt dat gezinnen zich binnenkort misschien niet langer kunnen verzekeren tegen brand en natuurrampen

Nationale Bank waarschuwt dat gezinnen zich binnenkort misschien niet langer kunnen verzekeren tegen brand en natuurrampen
Overstromingen Pepinster – (Photo by ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

De Nationale Bank van België (NBB) roept op om snel een nieuw, stabiel wettelijk kader uit te werken voor de verzekeringssector. “Daarin moet duidelijk staan hoe de schadekosten van toekomstige natuurrampen zullen worden verdeeld”, klinkt het. Zonder nieuw kader hebben verzekeraars het moeilijk om zichzelf te herverzekeren, en dat kan vergaande gevolgen hebben voor de verzekeringnemers.

In het nieuws: De Nationale Bank merkt in haar jaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit op dat door de klimaatopwarming meer en meer Belgen problemen in de toekomst problemen kunnen hebben om zich te verzekeren tegen brand en natuurrampen.

  • Allereerst merkt de NBB op dat de solvabiliteitsratio van de verzekeringssector hoog is. Die bedroeg eind vorig jaar 216 procent, tegenover 209 procent een jaar eerder. “De sector beschikt dus over een grote kapitaalbuffer om onvoorziene schokken, zoals natuurrampen, op te vangen”, klinkt het.
    • Ter herinnering: Verzekeraars zijn verplicht om schade door natuurrampen op te nemen in hun polissen. Ook de opruimings-, herstel- of poetswerken zijn op die manier verzekerd.
  • Toch waarschuwt de toezichthouder dat de verzekeringssector alsnog onder druk kan komen te staan zonder een nieuw wettelijk kader. De NBB spreekt in het rapport specifiek over de zware overstromingen in Wallonië in de zomer van 2021. Bij zo’n ramp was de wettelijke regeling zo dat de verzekeraars maximaal 350 miljoen euro dekten. De overheid nam de rest voor haar rekening. De verzekeraars hebben toen zelf beslist om het plafondbedrag te verdubbelen tot 700 miljoen euro. Het noodweer had immers voor 2,4 miljard euro aan schade aangericht.
  • “Meer dan twee jaar na de overstromingen moet echter worden opgemerkt dat er nog steeds geen nieuw stabiel wettelijk kader bestaat dat ondubbelzinnig bepaalt hoe de lasten van schadeclaims als gevolg van toekomstige natuurrampen zullen worden verdeeld”, gaat de NBB verder.
  • De toezichthouder waarschuwt dat als de huidige situatie aanhoudt het risico bestaat dat herverzekeraars hun activiteiten in België terugschroeven. “Verzekeraars kunnen dan gedwongen worden om geen dekking meer te bieden voor natuurrampen, wat betekent dat Belgische huishoudens niet langer verzekerd zouden zijn tegen brand en natuurrampen, of alleen tegen een veel hogere premie”, klinkt het.
    • Uit het rapport van de NBB blijkt dat die premies de afgelopen twee jaar met 50 à 60 procent zijn gestegen.

Plafond tot 1,6 miljard euro

Details: Er is al een eerste stap gezet richting een nieuw wettelijker kader, maar er is meer nodig.

  • De NBB merkt in het rapport op dat er al een eerste hervorming is doorgevoerd, waarbij het plafond voor de verzekeraars is verhoogd tot 1,6 miljard dollar.
  • De monetaire instelling is echter van mening dat een nieuwe, meer fundamentele hervorming nodig is om nog meer duidelijkheid te scheppen voor iedereen, inclusief de herverzekeraars.

Ook dit nog: De Nationale Bank liet in het rapport ook haar licht schijnen over onder meer de vastgoedmarkt in ons land. Haar conclusie: “Die beleefde een scherpe, maar ordelijke correctie.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.