NASA onderzoekt “zeer geringe” schade aan maanraket na tropische storm Nicole

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA onderzoekt “zeer geringe” schade aan de Space Launch System (SLS), de krachtige draagraket die binnenkort richting de maan moet vliegen.

Waarom is dit belangrijk?

De NASA is al jarenlang van plan om terug bemande vluchten naar de maan uit te voeren. Daarvoor ontwikkelde het de SLS, een van de krachtigste draagraketten aller tijden. Maar nu moet het ruimteagentschap nog aantonen dat de miljarden dollars die het daarin investeerde, de moeite waard waren.

De essentie: De SLS bleef op het lanceerplatform staan toen tropische storm Nicole over de staat Florida trok.

  • De raket trotseerde donderdag winden met een snelheid tot 132 kilometer per uur op een hoogte van 18 meter. Dat blijkt uit een tweet van Jim Free, hoofd van de ontwikkeling van exploratiesystemen bij de NASA. Het voertuig moet op die hoogte winden tot 137 kilometer per uur aankunnen, blijkt uit berichtgeving van onder andere Space News. 
  • Toch bestaat de mogelijkheid dat de raket aan meer onderworpen werd dan veilig is. Bij hogere altitudes werden windsnelheden tot 160 kilometer per uur gemeten rond de SLS. 
  • Belangrijke opmerking: de NASA heeft niet gepubliceerd welke snelheden de bovenste segmenten van de 98 meter lange raket aankunnen. Ook is niet duidelijk waarom het punt van 18 meter zo significant is.

De gevolgen: Uit inspecties blijkt dat de SLS tijdens de storm lichtjes beschadigd raakte.

  • Er zou alvast geen zware schade zijn aangericht, zegt Free in de tweet. Dat werd vrijdagochtend alvast bevestigd door controles vanop afstand.
  • “Camera-inspecties tonen zeer kleine schade zoals loszittend kitwerk en scheuren in de bekleding”, schreef hij. “Het team zal binnenkort ter plaatse aanvullende inspecties van het voertuig uitvoeren.”
  • De NASA kan nog niet zeggen of de schade een impact zal hebben op de verwachte lanceerdatum van 16 november. Wel is al langer bekend dat het ruimteagentschap ook op 19 november een lanceervenster heeft gereserveerd.

Ook nog: Als de lancering op 19 november ook niet kan plaatsvinden, is het best mogelijk dat de eerste Artemis-missie dit jaar niet meer kan plaatsvinden.

  • Van de boosters, de twee zijraketten die de SLS de ruimte in moeten heffen, is bekend dat die minstens tot midden december goed zijn. Daarna zal de NASA moeten analyseren of ze nog in staat zijn om correct te functioneren, meldt Space.com.
  • Indien dat niet meer het geval zou zijn, is het best mogelijk dat de missie, die oorspronkelijk gepland voor eind augustus, pas in 2023 zal gelanceerd worden.
  • Uiteindelijk is het de bedoeling dat de NASA in 2025 of later terug astronauten op de maan plaatst met behulp van de SLS. Of dat zal lukken, hangt volledig af van de prestaties van de eerste Artemis-missie.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.