‘Touchdown declared’: NASA hoopvol dat historische missie erin geslaagd is om een stuk asteroïde te bemachtigen

Wetenschappers van NASA zijn hoopvol dat het onbemand ruimtetuig OSIRIS-REx erin geslaagd is om een monster te verzamelen van het oppervlak van asteroïde Bennu. Het zou de eerste keer zijn dat NASA een asteroïde kort aanraakt en steenpuin kan verzamelen. 

Het zal nog een week duren eer het onderzoeksteam kan bevestigen hoe groot het monster is dat OSIRIS-REx heeft kunnen verzamelen.

De ruimtecapsule werd vier jaar geleden naar Bennu gestuurd – die zich nu 330 miljoen kilometer hier vandaan bevindt – omdat die asteroïde binnen een honderdtal jaar wel eens heel dicht langs de aarde kan scheren. Daarom wil NASA alles over de 500 meter brede ruimterots weten. 

Derde keer

Bovendien biedt Bennu wetenschappers een kijkje in het vroege zonnestelsel. Asteroïden zijn namelijk restanten uit die periode, zo’n 4,5 miljard jaar geleden. 

Eens de bevestiging van het monster komt, kan OSIRIS-REx aan zijn drie jaar durende terugtocht beginnen. Het zou slechts de derde keer zijn dat een ruimtetuig een stuk asteroïde meebrengt naar de aarde.

Als bijvoorbeeld een meteoriet inslaat op aarde, wordt die materie gecontamineerd door onze atmosfeer. Het monster van Bennu zal niet verontreinigd zijn door de atmosferische binnenkomst, wat het zo interessant maakt voor onderzoekers. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20