De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vandaag een ruimtesonde gelanceerd naar de asteroïde Psyche. De sonde heeft onze planeet verlaten aan boord van een Falcon Heavy-raket van SpaceX.
In het nieuws:
- Met een diameter van meer dan 200 km is ’16 Psyche’ een van de tien meest massieve asteroïden in de asteroïdengordel en de zestiende die ontdekt is.
- Vermoed wordt dat het de kern van een oude planeet is, wat de metaalachtige samenstelling zou verklaren. Psyche bestaat voor 95 procent uit nikkel en ijzer, vergelijkbaar met de aardkern.
9 triljoen euro
Details: De waarde van de asteroïde wordt geschat op 9 triljoen euro. Dat zijn met maar liefst 18 nullen achter de 9.
- Dat is veel meer dan de gecombineerde rijkdom van onze planeet. Er wordt geschat dat als we zo’n object mee naar huis zouden nemen, de wereldeconomie zou instorten door zo’n toevloed aan rijkdom.
- Maar: De kostbare materialen van Psyche halen en naar de aarde brengen, is technisch nog niet mogelijk en veel duurder dan wat het oplevert.
Een doodgeboren planeet?
Vooruitblik: De ruimtesonde komt in 2029 in een baan rond de asteroïde.
- De sonde zal 21 maanden in een baan rond de asteroïde doorbrengen om die te bestuderen. Er zullen deze keer geen monsters worden genomen.
- Het doel is om de asteroïde beter te begrijpen. Men denkt dat die planetoïde – niet veel groter dan Ceres, maar net zo zwaar en dicht – ooit deel uitmaakte van een protoplaneet in het vroege zonnestelsel. Deze zou miljarden jaren geleden bij meerdere gewelddadige botsingen zijn vernietigd, waardoor alleen deze kern overbleef. Een nadere beschouwing kan ons dus een beter inzicht geven in de geboorte- en sterfcyclus van de planeten in ons eigen zonnestelsel.
Meer achtergrond: Het is de tweede opeenvolgende succesvolle missie voor NASA. Eerder was er het succes van de OSIRIS-REx missie, die een monster van de asteroïde Bennu terugbracht.
(ns/evb)