Inbreker viel echtgenoot Nancy Pelosi aan met hamer en vroeg waar ze zich bevindt

Een inbreker drong vrijdagochtend het huis binnen van de Democratische politica Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Hij viel haar echtgenoot Paul Pelosi aan met een hamer en vroeg waar ze zich bevindt.

Waarom is dit belangrijk?

De toenemende polarisatie in de Verenigde Staten begint een steeds grotere invloed te hebben op het correct functioneren van de democratie. Bijna de helft van de Amerikanen is intussen bang dat zij geïntimideerd zullen worden tijdens het stemmen. Maar niet enkel kiezers hebben reden om bang te zijn, blijkt steeds meer. Pelosi is een van de hoogstgeplaatste Amerikaanse functionarissen, na president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

De essentie: Vrijdagochtend drong een inbreker binnen in de woning van Pelosi, gelegen in de staat Californië, terwijl hij herhaaldelijk vroeg waar zij was. Toen bleek dat de politica niet thuis was, viel hij dan maar haar man Paul aan met een hamer. 

  • Volgens getuigenissen van mensen met kennis van de zaak liep Pelosi verwondingen op aan zijn hoofd en lichaam. Dat meldden verschillende media, waaronder Fortune en Reuters. De 82-jarige zakenman zou daarna zijn afgevoerd, maar wordt verwacht volledig te herstellen.
  • Na de aanval kon de dader overmeesterd worden en bevindt zich nu in hechtenis. Over een motief is nog niets bekend.
  • Het is voorlopig nog niet duidelijk hoe de indringer toegang kon krijgen tot het huis. Op luchtfoto’s die na de feiten zijn genomen, zijn glasscherven zichtbaar bij een achterdeur, meldt Reuters.
  • De voorzitter van het Huis was op het moment van de aanval zelf in Washington. Dat liet de politie van het Capitool alvast weten aan journalisten. 

Aanval op het Capitool

  • Hoewel nog niet veel bekend is over de motieven van de aanval, lijkt het aannemelijk dat die politiek gemotiveerd was. Sinds de aanval op het Capitool in januari 2021, worden Amerikaanse politici immers regelmatig met geweld bedreigd.
  • In 2021 werden minstens 9.600 dreigingen onderzocht door de politie van het Capitool, meldt Forbes. Die zouden worden geuit tegen politici van beide partijen. Het aantal bedreigingen is sinds 2017 verdrievoudigd.
  • De spanningen lopen de voorbije weken steeds hoger op. Dat komt omdat de tussentijdse verkiezingen steeds dichterbij komen. Daarin zal worden bepaald of de Democraten hun houdgreep op beide kamers van het Congres zullen behouden.
  • Ook burgers zijn steeds bezorgder over de polarisatie. Volgens een opiniepeiling van Reuters/Ipsos zijn twee op vijf Amerikaanse kiezers bang dat zij tijdens de tussentijdse verkiezingen geïntimideerd zullen worden bij het stembureau, of zelfs met geweld zullen worden geconfronteerd.

(bg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20