Naar een ‘straftarief’ voor waterverbruik in de piekuren tijdens droogte?

Vlaanderen kijkt naar manieren om de waterfactuur bij te sturen bij droogte. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen samen te zitten.

De bedoeling is via variabele tarieven mensen aan te moedigen zuiniger met kraanwater om te springen, ­zeker in tijden van droogte zoals nu. Dat staat donderdag in De Tijd. Een van de opties is een soort straftarief voor excessief waterverbruik.

Abnormaal veel water verbruiken is bijbetalen

‘Wie verstandig met water omgaat, moet beloond worden met een lagere factuur. En daarbij houden we niet alleen rekening met het aantal verbruikte liters. Maar ook met het aantal leden per gezin. Wie abnormaal veel water verbruikt, zal wel een meerprijs moeten betalen’, klinkt het bij Demir in een reactie aan persagentschap Belga.

‘De waterprijs stijgt niet. De prijs voor verspilling stijgt. Dat is het uitgangspunt dat nu onderzocht wordt.’

Straftarief

‘Er zijn verschillende ideeën rond flexibele tarieven’, zegt Carl Heyrman, directeur van AquaFlanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven. ‘We kunnen gaan naar water­tarieven die hoger liggen in droge periodes, om spaarzaamheid aan te moedigen. Je kan ook waterverbruik in de piekuren duurder maken om het verbruik beter te spreiden door de dag. Zo kan je vermijden dat distributieproblemen ontstaan omdat iedereen op hetzelfde moment zijn zwembad vult.’

Het idee is niet zozeer om water over de hele lijn duurder te maken, maar een laag verbruik te belonen en een bovengemiddeld waterverbruik te ontraden via een soort straftarief.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20