Na Parijs, nu Brussel… Ratten nemen de hoofdstad in

Parijs heeft recent het nieuws gehaald met de aankondiging om de strijd met de grote rattenpopulatie in de stad aan te gaan, maar ook andere metropolen in de wereld worden met gelijkaardige problemen geconfronteerd. Onder meer in Brussel kunnen geregeld ratten worden opgemerkt.

Volgens experts zouden in de Belgische hoofdstad voor elke inwoner tussen twee en drie ratten kunnen worden geteld. Inmiddels hebben de Brusselse gemeenten een aantal gespecialiseerde ondernemingen ingeschakeld om het probleem aan te pakken en de ratten en ander ongedierte uit te roeien. “Met de komst van de winter kunnen steeds meer ratten in het straatbeeld worden opgemerkt,” zegt Georges Moreau, operationeel verantwoordelijke bij het bedrijf All Hygiene Company, gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte. “Er kan gewag gemaakt worden van een wereldwijd probleem. In de Brusselse regio blijft geen enkele gemeente gespaard en het bedrijf heeft ook al moeten optreden in de ambassades van Canada en Rusland. Maar ook in Wallonië moet geregeld tegen ratten acties worden gevoerd.”

Afvalverwerker

Er kunnen volgens de specialisten verschillende redenen worden aangehaald voor de aanwezigheid van de ratten in het straatbeeld. Verwezen wordt onder meer naar het grote aantal werven in uitvoering, waardoor de dieren elders een onderkomen moeten zoeken. Daarnaast is er echter ook de toename van het huishoudelijke afval door de toename van de bevolking van de stad. “De ratten hebben doorheen de geschiedenis de mens gevolgd en zich om het menselijk afval bekommerd,” benadrukt Xavier Hubert, gerant van het gespecialiseerde bedrijf Una Desinfection. “De rat is, net zoals de duif, een goede afvalverwerker. De grote beschikbaarheid aan voedselresten heeft echter tot een overbevolking geleid.” Jaarlijks worden door elke Brusselse gemeente twee verdelgingscampagnes georganiseerd. Vooral in wijken met een grote bevolkingsdichtheid zou het probleem bijzonder acuut kunnen worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20