Steeds meer partijen willen de wet op de kernuitstap direct na de verkiezingen terugdraaien.
- Gisteren in de Kamer werd finaal ook de wet gestemd om Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer open te houden. Dat is het sluitstuk van een enorme strijd die binnen Vivaldi gevoerd werd over kernenergie. Daar stapten de groenen aanvankelijk in de regering met de belofte dat ze voor eens en altijd de kerncentrales zouden sluiten, en kreeg de MR een soort zoethoudertje in de teksten van het regeerakkoord.
- Maar gaandeweg werd dat zoethoudertje het breekijzer, waarmee de Franstalige liberalen koppig verzet pleegden, en finaal iedereen over de streep trokken, geholpen door een internationale crisis, om toch twee kerncentrales open te houden. De meerderheid stemde gisteren daar dus officieel mee in.
- Maar daar stopt het niet: een heleboel partijen wil meer dan die twee centrales behouden. En zeker fors gaan investeren in nieuwe centrales. Maar de oude wet op de kernuitstap, ooit nog in de paars-groene regering gestemd begin deze eeuw, bestaat nog steeds. Die houdt zo’n initiatieven nu tegen, juridisch gezien.
- “Wij gaan meteen na de verkiezingen al een voorstel neerleggen in deze Kamer om die wet definitief terug te draaien”, zo kondigde Theo Francken (N-VA) aan, bij Villa Politica gisteren.
- En opvallend, zijn tegenstander in het debat, Kris Verduyckt (Vooruit) liet meteen weten dat zijn partij dan zou meestemmen. “Wij gaan dat steunen, ja”, zo liet hij weten. Dat zou meteen voor een vervelend moment voor de groenen kunnen zorgen, wanneer de Kamer terug samenkomt na 9 juni. Een meerderheid voor kernenergie zou dan makkelijk kunnen gevonden worden.