Na de techbedrijven neemt China de private onderwijsbedrijven in het vizier

Na allerhande beperkingen op te leggen aan grote techbedrijven heeft Beijing zijn pijlen gericht op de private onderwijsbedrijven. China heeft afgelopen weekend nieuwe regels gepubliceerd voor die bedrijven. Zo mogen ze onder meer niet langer kapitaal ophalen via de aandelenmarkten. Dat bericht CNN.

Waarom is dit belangrijk?

Techbedrijven krijgen het momenteel zwaar te verduren in China. Het land heeft verschillende bedrijven, waaronder Ant Group en Bytedance, intussen gedwongen om hun beursintroductie uit te stellen of te annuleren. Nu worden soortgelijke beperkingen opgelegd aan private onderwijsbedrijven.

Chinese private onderwijsbedrijven reageerden afgelopen weekend geschokt op de publicatie van een nieuwe reeks regels. Volgens die regels mogen dergelijke bedrijven niet langer winst maken en is het voor hen verboden om kapitaal op te halen via de aandelenmarkten. Volgens het Chinese ministerie van Onderwijs zijn de regels van toepassing op “alle online opleidingsinstellingen”.

Verbod op kapitaalverhoging via aandelenmarkten

“Kapitaaloperaties zijn ten strengste verboden,” schreef het ministerie in zijn besluit, eraan toevoegend dat dergelijke instellingen geen financiering kunnen krijgen via de openbare markten, noch buitenlands kapitaal kunnen aantrekken via fusies en overnames. “Degenen die de voorschriften overtreden, moeten worden gestraft en gerectificeerd.”

Private onderwijsbedrijven zijn zeer populair in het Aziatische land. Het onderwijssysteem is daar zeer competitief en examengericht, waardoor ouders meestal professionele hulp inschakelen om hun kinderen bij te scholen. Volgens experts rust er een zware druk op de schouders van de Chinese studenten. De regering heeft in het verleden opgeroepen tot een herevaluatie van de onderwijsaanpak van het land.

Het ministerie noemde de nieuwe regels een “alomvattend pakket van maatregelen om de werklast en de leertijd van leerlingen te verminderen” en voegde eraan toe dat het “de kwaliteit van de naschoolse diensten wilde verbeteren”.

Impact op de beurzen

“Gedreven door het opportunisme en gebonden door het kapitaal, is een groot aantal instellingen voor buitenschoolse vorming in het basis- en secundair onderwijs, vooral die met een breed scala aan ongekwalificeerde opleidingsinstituten, afgeweken van het doel van onderwijs zonder winstoogmerk”, zegt Dong Shengzu, directeur en onderzoeker aan de Shanghai Academy of Educational Sciences, in een reactie gepubliceerd op de officiële site van de Chinese ministerie van Onderwijs.

De nieuwe regels hebben ook een impact op de beurzen. Op de beurs van Hongkong is het aandeel van het onderwijsbedrijf New Oriental Education and Technology maandag gezakt met 50 procent. In combinatie met de verliezen van vorige vrijdag is de beurswaarde van het bedrijf afgenomen met zo’n 7,7 miljard dollar.

“Wanneer het bedrijf opnieuw educatieve diensten aanbiedt, zal het de principes en de richtlijnen van het bevel volgen en voldoen aan de relevante regels en voorschriften,” zei New Oriental in een verklaring, eraan toevoegend dat het verwacht dat de nieuwe regels “een aanzienlijk nadelig effect” zullen hebben op bijlesdiensten.

(evb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.