Na dagen geklaag over werken aan Léonard-kruispunt blijkt dat Brusselse en Waalse regering wél op de hoogte waren

Na dagen geklaag over werken aan Léonard-kruispunt blijkt dat Brusselse en Waalse regering wél op de hoogte waren
Waals minister van Mobiliteit Philippe Henry (Ecolo) en Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA/AFP via Getty Images

Gênant: nadat de Franstalige pers schreef dat Vlaanderen niet overlegde over wegenwerken in Brussel, bleken de bevoegde Brusselse en Waalse ministers wél op de hoogte te zijn gesteld.

  • In de Franstalige pers, en zeker bij de Franstalige partijen MR, Les Engagés en DéFI, is het al dagenlang een thema: de werken aan de Brusselse ring, uitgevoerd door de Vlaamse overheid. Daar veroorzaken die werken bij het Léonard-kruispunt lange wachttijden en hinder.
  • Zodanig zelfs dat de Franstalige pers sprak van “enclaves” die voor de bewoners van Waterloo gecreëerd zouden worden. ‘Vlaamse pesterijen’ dus, en erger: de bevoegde minister van Openbare Werken in Vlaanderen, Lydia Peeters (Open Vld) zou “niet overlegd hebben”. 
  • Meteen kwamen daarbij de grote verklaringen dat “het federale België zoals het nu is toch niet werkt”, en de onvermijdelijke vraag “of het niet beter allemaal bij één niveau zou zitten”.
  • Het leidde tot zelfs vragen in de Kamer gisteren, allemaal aan Franstalige kant, waarbij ook Ecolo-minister van Mobiliteit Georges Gilkinet het nodig vond uit te halen naar de Vlaamse regering, en aan te duiden “dat minister Peeters had geweigerd in te gaan op de vraag, ook van mij, om de werken op te schorten”.
  • Extra pijnlijk nu: uit extensief mailverkeer dat ook deze nieuwsbrief kon inkijken, blijkt dat de Vlaamse administratie netjes op tijd, in februari al, de diensten van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) en die van Waals minister van Mobiliteit Philippe Henry (Ecolo) op de hoogte werden gebracht.
  • Het Agentschap Wegen en Verkeer nam het initiatief, en hield zelfs een vergadering met Brussel Mobiliteit, op 7 februari, over die werken. Op 12 februari laat die Brusselse administratie ook weten “dat ze geen weet hebben van andere grote werken in die zone, in de voorgestelde periode.” Daarna drong het Vlaams Agentschap nog aan op vergaderingen en overleg, via mails.
  • Alles lijkt erop te wijzen dat de eigen administraties van Van den Brandt en Henry hun ministers niet op de hoogte hebben gebracht, wat hen nu in een kwetsbare positie zet. 
  • Bij Van den Brandt reageerde het kabinet dan weer fel, in La Libre: “Dit is de wereld op z’n kop”. Want daar spreken ze van “vage informatie uit Vlaanderen”, die “niets vertelde over de impact van de werken”.
  • Maar tegelijk is die situatie wel al langer aan het aanslepen. Al dagenlang was er Franstalige kritiek, en bekeek de Vlaamse administratie zelfs de mogelijkheid om de werken op te schorten, maar bleek dat na een advies van veiligheidsexperten niet verantwoord.
  • Overigens merken nogal wat politici in de Wetstraat op dat Van den Brandt en een pak Brusselse politici toch iets lijken te vergeten, in deze discussie: de jarenlange hinder die hun Brusselse werken veroorzaakt hebben voor pendelaars richting de hoofdstad, door hun werken aan de kleine ring en de tunnels. “Eén keer hinder in omgekeerde richting, en het kot is al te klein”, zo is in de Vlaamse regering te horen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.