Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 01 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Na China sluit ook Maleisië zijn grenzen voor plastic afval van andere landen

Logo Business AM
Economie

03/06/2019 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

Maleisië stuurt een voorraad van drieduizend ton plastic afval terug naar zijn landen van oorsprong. Dat heeft Yeo Bee Yin, Maleisisch minister van leefmilieu, aangekondigd. De minister zei dat haar land in de toekomst alle illegale zendingen afval onverbiddelijk zal retourneren. Maleisië wil volgens haar geen nieuwe stortplaats voor het plastic afval van de rest van de wereld worden. Het land groeide vorig jaar uit tot de belangrijkste bestemming voor de transporten van plastic afval. Toen had China, waar de trafieken tot dan toe grotendeels naar toe gingen, immers bekend gemaakt zijn grenzen voor het plastic afval te sluiten. Maleisië volgt nu dat voorbeeld. Een aantal andere Aziatische landen lijken dezelfde koers te varen.

Nadat China de import van plastic afval verbood, moest de wereld op zoek naar een andere bestemming voor een trafiek van zeven miljoen ton vuilnis per jaar. In Maleisië rezen de maanden daarop tientallen recyclagefabrieken op.

Illegaal

Vele bedrijven gingen echter zonder enige exploitatievergunning van start. Dat leidde al vlug toch klachten van de lokale gemeenschappen, die met zware overlast te kampen kregen. Minister Yeo Bee Yin beloofde een einde te maken aan de illegale praktijken. Honderdvijftig bedrijven zouden al zijn gesloten.

De autoriteiten ontdekten volgens haar bovendien in de haven Port Klang een reeks containers met afval dat onder een valse omschrijving was geïmporteerd. De zendingen zouden uit minstens veertien verschillende landen afkomstig zijn geweest. Yeo Bee Yin noemde alvast de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Canada, Australië en Groot-Brittannië als afzender.

“De meeste inwoners van deze landen gaan ervan uit dat hun afval zal worden gerecycleerd,” aldus de minister. “Ze weten niet dat die restproducten grotendeels in Maleisië terecht komen. Evenmin zijn er zich ervan bewust dat daarbij gewerkt wordt met methodes die het leefmilieu beschadigen.”

Yeo Bee Yin voegde eraan toe dat één Britse recyclage-onderneming de voorbije twee jaar minstens vijftigduizend ton plastic afval naar Maleisië heeft afgevoerd. De minister benadrukte dat Maleisië aan buitenlandse ondernemingen zou vragen om een naar dergelijke bedrijven een onderzoek te starten.

Het voorbije jaar ontving Maleisië in totaal 870.000 ton plastic afval. Dat betekende een verdrievoudiging tegenover twee jaar voordien.

Beleid

“We dringen er bij de ontwikkelde landen op aan om hun beleid ten aanzien van plastic afval te herzien,” waarschuwde de minister. “Men moet ermee stoppen om dat afval naar ontwikkelingslanden te verzenden. Wie nog dergelijke trafieken naar Maleisië organiseert, mag verwachten die zendingen zonder pardon teruggestuurd te krijgen.” Onder meer trafieken vanuit Spanje zouden al zijn teruggestuurd.

Ook in de Filipijnen heeft president Rodrigo Duterte recent beslist om een rederij in te schakelen om een lading afval terug naar Canada te sturen. Indien Canada de vracht niet zou aanvaarden, dreigde Duterte ermee de lading in de Canadese territoriale wateren achter te laten.

De Canadese regering benadrukte in een reactie dat het afval een vijftal jaar naar de Filipijnen was verscheept. “Het betrof hier een commerciële transactie die niet door de overheid was goedgekeurd,” aldus de verklaring van de Canadese regering. Canada gaf aan het afval te willen terugnemen, maar dat gebeurde volgens Duterte niet snel genoeg.

De Filipijnen zouden ook plastic afval terugsturen naar Australië, Bangladesh, Canada, China, Japan, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten.

Uit cijfers van het World Wildlife Fund (WWF) blijkt dat jaarlijks ongeveer 300 miljoen ton plastic wordt geproduceerd. Een aanzienlijk gedeelte van die voorraad komt na gebruik in de oceanen terecht. Van alle plastic dat sinds het midden van de voorbije eeuw is geproduceerd, zou slechts ongeveer 9 procent zijn gerecycleerd.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks