‘Na Brexit is paspoort en toestemming nodig om naar het VK te reizen’

Als de Conservatieven de verkiezingen winnen zullen EU-burgers die na de Brexit naar Groot-Brittannië reizen ten laatste drie dagen op voorhand die plannen moeten bekendmaken aan de Britse immigratie-autoriteiten. Ze stappen best pas op het vliegtuig, de trein of de boot eens ze toelating hebben gekregen. Anders riskeren ze het land niet binnen te mogen. Het systeem vertoont gelijkenis met het Amerikaanse ESTA-protocol, dat Europeanen toelaat zonder visum naar de VS te reizen.

De Conservatieven van Boris Johnson willen op die manier het vrij verkeer van mensen naar het VK definitief aan banden leggen om de immigratie onder controle te brengen. De plannen kunnen samengevat worden in een viertal belangrijke punten:

  • EU-onderdanen hebben voorafgaande toestemming nodig om Groot-Brittannië binnen te kunnen.
  • EU-onderdanen zullen Groot-Brittannië enkel binnen kunnen met een paspoort, de identiteitskaart volstaat niet langer.
  • De Britse overheid wil op die manier veroordeelde criminelen de toegang tot Groot-Brittannië ontzeggen. 
  • Het systeem moet toelaten makkelijker mensen te tellen en te identificeren die zonder toelating langer dan 90-dagen in Groot-Brittannië blijven.

Er komen ook nieuw regels voor de invoer van goederen in Groot-Brittannië. Wie goederen invoert moet daarvoor een douanedeclaratie invullen. Doel is om smokkelen tegen te gaan en bijkomende inkomsten te genereren voor de staatskas.

(Dinendra Haria/LNP/REX)

EU wil in 2021 een gelijkaardig systeem invoeren

Ook de EU wil in 2021 een gelijkaardig systeem invoeren voor Britten die naar de EU reizen. Britse burgers die de EU willen bezoeken zullen dan online een aanvraag moeten invullen en een vergoeding van 7 euro moeten betalen vooraleer ze naar [een land van] de EU kunnen afreizen. Ze zouden dan een toestemming krijgen die drie jaar geldig is. Zowel het Britse als het EU-systeem zijn vergelijkbaar met dat van de ESTA en de ETA, die Europese toeristen toelaat zonder visum naar respectievelijk de VS en Canada af te reizen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20