Na beurscrash: Russische centrale bank verbiedt shortselling

Russische beurshandelaars mogen niet langer speculeren op een koersdaling van aandelen, een praktijk die bekend staat als shortselling. Dat heeft, in het kielzog van de crash van de Moskouse referentie-aandelenindex MOEX (Moscow Exchange), de Bank van Rusland vandaag opgedragen aan effectenmakelaars. Het nieuws wordt gemeld door The Wall Street Journal.

Waarom is dit belangrijk?

De Moskouse aandelenindex MOEX kelderde met maar liefst 50 procent. Zo zagen de Russische energieaandelen Gazprom en Lukoil 30 procent van hun beurswaarde verdampen.

Bij shortselling speculeert de belegger op een daling van de koers van een aandeel. De belegger leent de aandelen van een bank of verzekeraar, betaalt daar een vergoeding voor en verkoopt die aandelen op de beurs. Als de koers gedaald is, koopt hij tegen de lagere koers het aandelenpakket weer op en geeft ze terug aan de uitlenende partij. Het koersverschil steekt hij in eigen zak.

Handel opgeschort

Kort na de opening van de MOEX donderdagmorgen, werd de beurs gesloten. Om 10.00 uur lokale tijd werd de beurs heropend. De klap die daarna volgde was vernietigend. In een half uur tijd verloor de Moscow Exchange bijna 30 procent. Zo’n twee uur na opening bereikte de beurs een dieptepunt van -45 procent.

De crash komt nadat Rusland begon aan zijn militaire invasie van Oekraïne. Beurzen over heel de wereld reageerden meteen negatief op het gebeuren. Vooral de aandelenmarkten van landen in de buurt van Rusland zijn er slecht aan toe. Zo koersten de Hongaarse BUX-index en de Poolse WIG-index respectievelijk 9 en 10 procent lager.

(ns)

Meer