Een golf van paranoia lijkt door de Verenigde Staten (VS) te razen sinds de eerste Chinese spionageballon in hun luchtruim is verschenen. Nu vermoeden ze dat het land laadkranen inzet om hen te bespioneren.
In het nieuws: Het Pentagon sluit niet uit dat China laadkranen gebruikt als spionagemiddel in de VS.
- Verschillende functionarissen spreken van Trojaanse paarden die verspreid zijn over verschillende havens in het land, waaronder die die gebruikt worden door het Amerikaanse leger.
De details: De kranen, waaronder die van de Chinese fabrikant ZPMC, zijn uitgerust met geavanceerde sensoren die de herkomst en bestemming van containers kunnen registreren en volgen, laten verschillende functionarissen weten aan The Wall Street Journal.
- Ze zijn bezorgd dat China informatie zou kunnen verzamelen over apparatuur die het land binnenkomt of verlaat ter ondersteuning van militaire operaties overal ter wereld.
- Maar meer dan dat, zouden de kranen ook op afstand toegang kunnen verschaffen aan mensen die de goederenstroom door de Amerikaanse havens willen verstoren, volgens Bill Evanina, een voormalige hoge medewerker van de contraspionage.
- “Kranen kunnen het nieuwe Huawei zijn”, zei hij. “Clandestiene inlichtingendiensten kunnen via op het eerste gezicht legitieme activiteiten onder de radar blijven.”
“Het zou niet moeilijk zijn voor een hacker om een sensor op een kraan uit te schakelen en te voorkomen dat de kraan beweegt. Deze systemen zijn niet ontworpen voor beveiliging, maar voor gebruik.”
Chris Wolski, voormalig directeur cyberbeveiliging van de haven van Houston
Opgemerkt: ZPMC heeft ongeveer 70 procent van de kranen wereldwijd in handen en verkoopt zijn uitrusting in meer dan 100 landen. 80 procent van de kranen voor schepen in de Amerikaanse havens is afkomstig van die Chinese fabrikant.
- In 2021 vonden FBI-agenten apparatuur voor het verzamelen van informatie aan boord van een vrachtschip dat ZPMC-kranen leverde aan de haven van Baltimore.
Pure paranoia, volgens China
De nieuwe beschuldigingen komen er net wanneer de relatie tussen de VS en China onder druk staat als gevolg van de spionageballonnen die de overheid in het Amerikaanse luchtruim heeft aangetroffen en neergehaald.
- Die gebeurtenis toont aan in welke mate de twee landen elkaar in de gaten houden. Daarbij maken ze meer en meer gebruik van minder conventionele middelen.
- Huawei, een Chinese producent van apparatuur voor telecommunicatie, is daar een voorbeeld van. De VS is ervan overtuigd dat die gigant in opdracht van de Chinese overheid apparatuur in hun land gebruikt als spionagemiddel.
Chinese reactie: Een vertegenwoordiger van de Chinese ambassade in Washington zei dat de aanval op China een nieuwe paranoïde poging was van de VS om de handel en de economische samenwerking met het Aziatische land te belemmeren.
- “De ‘China-kaart’ spelen en de theorie van een ‘Chinese dreiging’ verspreiden is onverantwoordelijk en zal de belangen van de VS zelf schaden”, klonk het.
En nu: Tegen het einde van het jaar moet, in het kader van de Amerikaanse wet over het defensiebeleid – een niet-geclassificeerde studie worden uitgevoerd om na te gaan of in het buitenland gemaakte kranen een bedreiging vormen voor de cyberveiligheid of de nationale veiligheid in Amerikaanse havens.
(ns/evb)