N-VA maakt van de kloof tussen werken en niet werken een speerpunt in de campagne, en komt nu ook met een concreet voorstel hoe het dat wil doen. Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wil de huurprijs van een sociale woning voor niet-werkenden optrekken.
In het nieuws: 1 op de 4 huurders, of 40.000 mensen in Vlaanderen, kunnen werken maar doen dat niet, volgens de VDAB. Zij zouden hun huurprijs dus zien stijgen .
- In het plan van Diependaele, waar Het Nieuwsblad over bericht, betalen mensen die wel kunnen werken, maar dat niet willen, straks meer. Na twee jaar niet-werken zou men dan het markttarief moeten betalen voor een sociale woning. Iemand die wel werkt in die periode, betaalt maar de helft.
- In Het Nieuwsblad staat een voorbeeld. Gesteld dat de marktwaarde van een sociale huurwoning 700 euro per maand bedraagt, betaalt een werkende dus maar 350 euro per maand en een niet-werkende de volle 700 euro.
- Dat is een totale verandering van het beleid. Nu is de huurprijs afhankelijk van het inkomen. Wie niet of minder werkt, heeft ook een kleiner inkomen, is doorgaans de redenering. Maar volgens Diependaele moet je niet de verkeerde groep straffen. “Er is een groep sociale huurders die gewoon niet kan werken. Die moeten we opvangen. Maar wie wel kan werken en dat niet doet, moet daartoe gestimuleerd worden”, legt hij uit.
Gevolgd: Diependaele maakt er ook handig een communautair punt van.
- Diependaele haalt ook uit naar de uitkeringen, die op dit moment nog niet beperkt worden in de tijd. De federale regering is daarbij kop van Jut. “Als die geen stappen zet om het broodnodige activeringsbeleid te voeren, doen we die redenering wel binnen onze Vlaamse bevoegdheden.”
- Hij pareert tegelijk ook de kritiek dat dit mensen dieper in de armoede zou duwen. “Wij willen mensen richting werk duwen, niet richting armoede.”