N-VA blijft zitten in de rechtse ECH-fractie van het Europees Parlement

N-VA verhuist toch niet naar een minder rechtse fractie in het Europees Parlement, en blijft aangesloten bij de Europese Conservatieven en Hervormers (ECH). Dat maakt Europees kopstuk Johan Van Overtveldt (N-VA) bekend.

In het nieuws: N-VA blijft toch aan boord van de ECH-fractie, ondanks dat allerlei partijen die rechtser zijn, zich aansloten.

  • N-VA onderzocht de mogelijkheid om van Europese fractie te veranderen. Van Overtveldt mocht daarvoor de nodige gesprekken voeren. Gedacht werd om aan te sluiten bij de Europese Volkspartij (EVP), van oudsher de christendemocraten. Onder Duits kopstuk Manfred Weber is er in die fractie een conservatievere koers ingezet. Eventueel was de liberale Renew-fractie nog een optie, die in Europa toch linkser is.
  • De ECH-fractie schoof steeds meer op naar rechts. De invloed van de Italiaanse premier Giorgia Meloni en haar Fratelli d’Italia wordt alsmaar duidelijker. Zij zet binnen ECH stevig de lijnen uit. Ook het Spaanse uiterst rechtse Vox, de Poolse PiS-partij en de uiterst rechtse Franse partij Reconquête van Eric Zemmour sloten zich aan bij ECH. N-VA voelde zich daar duidelijk wat ongemakkelijk bij.
  • Toch blijft de partij bij de ECH-fractie, die mede dankzij Meloni zetels won na de Europese verkiezingen en de derde grootste fractie werd. N-VA hoopt daardoor meer slagkracht te krijgen, legt Van Overtveldt uit: “De garantie om ons programma en onze standpunten in alle vrijheid en onafhankelijkheid te kunnen vertolken, en met het nodige politieke gewicht invloed te kunnen hebben op de werkzaamheden in het parlement, was voor ons essentieel. Binnen de ECR-fractie (…) worden die voorwaarden gehoord en gehonoreerd”.

Een breuk

Ook genoteerd: Een andere Belgische partij maakt overigens wel een overstap.

  • Les Engagés kan zich niet langer vinden in het rechtsere beleid van de EVP, en sloot zich aan bij de liberalen van Renew. Daarmee wordt op Europees niveau een breuk met het christendemocratische gedachtegoed zichtbaar. Cd&v, ideologisch de zusterpartij van Les Engagés, blijft bij de EVP-fractie.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.