Musk sluit faillissement Twitter niet uit: ondertussen probeert het platform haastig adverteerders terug te winnen

Musk sluit faillissement Twitter niet uit: ondertussen probeert het platform haastig adverteerders terug te winnen
Musk vertelde medewerkers dat hij verwacht dat Twitter volgend jaar een “netto negatieve cashflow van enkele miljarden dollars” zal hebben. (Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency/Getty images)

De nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, vertelde het personeel donderdag in een vergadering dat het bedrijf financiële problemen heeft die zo ernstig zijn dat een “faillissement niet uitgesloten is”.

Waarom is dit belangrijk?

De kersverse Tesla-topman Elon Musk kocht twee weken geleden Twitter voor 44 miljard dollar, waarmee de miljardair voor miljarden dollars aan schulden op zich nam. Hij moet nu dringend de kosten omlaag brengen van het verlieslatende bedrijf, dat op twee kwartalen na nooit winstgevend is geweest. Ondertussen lijken adverteerders het sociale platform massaal te verlaten, waardoor de inkomsten van Twitter serieus worden geraakt. Ze lijken te willen afwachten hoe het medium zich ontwikkelt onder leiding van de miljardair.

In het nieuws: Musk vertelde medewerkers dat hij verwacht dat Twitter volgend jaar een “netto negatieve cashflow van enkele miljarden dollars” zal hebben, aldus The Information.

  • “Zonder aanzienlijke inkomsten uit abonnementen is er een goede kans dat Twitter de komende economische neergang niet zal overleven”, aldus Musk. “We kunnen niet opschalen naar een miljard gebruikers en onderweg enorme verliezen nemen. Dat is niet haalbaar”. 
  • De CEO waarschuwde zijn werknemers voor “moeilijke tijden”, waarbij hij de grimmige boodschap over de financiële vooruitzichten van het bedrijf “op geen enkele manier mooier kan maken”. 
  • Musk beweerde vorige week dat Twitter meer dan 4 miljoen dollar per dag verliest. Ook tweette hij dat het bedrijf een “enorme daling in inkomsten” heeft gehad, als gevolg van bedrijven die advertentie-aankopen op het platform hebben stopgezet.

Twitter Blue

De hoop van Musk is daarom nu gevestigd op het nieuwe abonnementsmodel van Twitter Blue, waarvoor gebruikers 8 dollar per maand betalen en in ruil het blauwe iconische verificatievinkje krijgen. 

  • Twitter Blue heeft er echter al toe geleid dat verschillende “fake accounts” onterecht zijn geverifieerd. 
  • Sommige burgerrechtenorganisaties vrezen dat een gebrek aan duidelijkheid over het beleid inzake inhoudscontrole en de ongebreidelde mogelijkheid om een blauw vinkje te kopen kunnen leiden tot een plaag van haatzaaiende taal en de verspreiding van verkeerde informatie. Ze hebben meerdere grote merken opgeroepen om hun advertenties op het platform op pauze te zetten.
  • Om het tij te keren schafte Musk ook het thuiswerkbeleid af en eiste hij van zijn personeel dat ze 40 uur per week op kantoor zou werken. Hij voegde daaraan toe dat niet naar kantoor komen zou worden gezien als een ontslag.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.