“De vogel is vrij”, tweette miljardair Elon Musk na de succesvolle overname van Twitter. “De vogel vliegt binnen de Europese wetgeving”, antwoordde Thierry Breton, Eurocommissaris voor Interne Markt. Brengt de Unie Musk’s plannen in de war?
Stevent Elon Musk af op een conflict met Europa?

Waarom is dit belangrijk?
Elon Musk heeft verregaande plannen met socialemediaplatform Twitter. Zo wil hij het medium "zo vrij mogelijk maken", en onder meer de levenslange verbanningen van het platform afschaffen. Ook de vrijheid van meningsuiting moet breder geïnterpreteerd worden, wat critici net ernstige zorgen baart.De essentie: Veel geld of niet, ook Elon Musk heeft zich aan wetten te houden. Zo ook aan de Europese: Eurocommissaris Thierry Breton stuurde hem alvast een kleine waarschuwing.
- Elon Musk wil van Twitter een plek maken zonder al te veel beperkingen. Hij wil wel het platform zoveel mogelijk opruimen, en bots laten verwijderen. De ‘gewone mensen’ die op Twitter zitten, zouden volgens de miljardair vrij moeten zijn te zeggen wat ze denken.
- Dit stoot echter op een aantal muren: allereerst heeft ook de vrijheid van meningsuiting (los van een digitaal platform) enkele uitzonderingen: oproepen tot haat en scheldwoorden worden regelmatig gezien als een beperking op die vrijheid.
- Net dat vrezen critici: door die beperkingen online weg te halen, kan Twitter wel eens snel een heel vieze plek worden, waar geen filter meer bestaat voor haatdragende boodschappen. Ook wordt gevreesd dat, als de verbanningen worden teruggedraaid, een hoop extremisten of complotdenkers hun weg terugvinden naar het platform, om daar hun gal te spuwen. Onder meer David Icke, een Amerikaanse übercomplotdenker die onder meer gelooft dat 5G zorgde voor de verspreiding van COVID-19, zou dan terug toegang krijgen tot Twitter.
De waarschuwing: Op dat vlak is de Europese Unie een doorn in het oog: de Unie streeft net naar meer beperkingen op de vrijheid van meningsuiting. Niet in die mate van censuur, maar wel om ervoor te zorgen dat mensen steeds minder te maken krijgen met haat, on- en offline.
- Thierry Breton, die als Eurocommissaris voor Interne Markt onder meer bevoegd is voor de regulering van online platformen, stuurde Elon Musk een kleine waarschuwing hier rekening mee te houden: “In Europa, vliegt een vogel naar onze regels”.
- Bij een gesprek tussen beide heren in mei, bevestigde Musk dat zijn visie van waar Twitter naartoe moet gaan, aansluit bij de Europese wetgeving. Dat moet ook wel: als blijkt dat er op Twitter te veel content de ronde gaat die volgens de wet verboden is, riskeert het bedrijf een boete van 6 procent van de jaarlijkse omzet.
(wb)