In de nasleep van de historische ineenstorting vorige week van cryptomunt Terra (LUNA), bekritiseerden een paar grote namen uit de crypto-industrie de gang van zaken. Met name de Binance-chef en de oprichter van het op één na grootste cryptonetwerk hielden zich niet bepaald in op sociale media.
De ondergang van het netwerk zou gelinkt zijn aan de het mechanisme achter de UST, een stablecoin op de Terra-blockchain (een andere cryptomunt dan LUNA, dus, op hetzelfde netwerk). Stablecoins zouden in theorie klassieke valuta, zoals de euro of, in dit geval, de dollar, als onderpand moeten hebben. In de praktijk is dit echter vaak niet het geval.
‘Not so stable’-coin
- Waar de markt de prijs van een “gewone” cryptomunt bepaalt, worden er bij een stablecoin extra garanties ingebouwd rond de stabiliteit van de munt. Op die manier moet een stablecoin aantrekkelijker zijn om mee te betalen. Met stablecoins als betaalmiddel kun je ook toegang krijgen tot de cryptomarkt die helemaal geen banden meer heeft met de traditionele financiële wereld: DeFi (Decentralized Finance).
- UST was echter een gedecentraliseerde algoritmische stablecoin, wat betekent dat de digitale munt geen één-op-één-ondersteuning had met echte Amerikaanse dollars. In plaats daarvan gebruikt het die andere munt op de Terra-blockchain, LUNA, als algoritmische stabilisatiemethode. Hoe werkt dit?
- Als volgt: iedereen kon een UST-munt slaan door hun Luna-token in te wisselen. Dit kwam erop neer dat het verbranden van 1 dollar aan LUNA 1 dollar aan UST creëerde. Ook in omgekeerde richting werkte dit: 1 dollar aan UST wordt verbrand om 1 dollar aan LUNA te creëren.
- Dit mechanisme moest ervoor zorgen dat het lot van de twee munten met elkaar verbonden was: het succes van LUNA was afhankelijk van het gebruik van UST. “Hoe meer UST er wordt geslagen, hoe meer LUNA moet worden verbrand, waardoor er minder aanbod is”, klonk het in een verklaring. En een kleiner aanbod leidt, volgens de klassieke economische theorie, onvermijdelijk tot een prijsstijging.
- Dat mechanisme, door velen misschien voorbarig als ‘ingenieus’ bestempeld, stortte vorige week dus in, waardoor UST en LUNA wegvielen, en daarmee ook zo’n 40 miljard dollar aan waarde verdampte.
“Ten dode opgeschreven plan”
Vóór deze week verzekerde Terra de beleggers dat UST net zo stabiel was als de door fysieke reserves ondersteunde stablecoins. Do Kwon, de medeoprichter van Terra, had gedurende de hele crisis in zijn Twitter-bio “Master of Stablecoin” staan, weet cryptonieuwssite Decrypt.
Na een voor zijn doen ongebruikelijk stille periode, dook Do Kwon vrijdag weer op met een plan om LUNA te reanimeren. Het idee omvat het definitief verlaten van UST, en het opnieuw instellen van LUNA op een circulatie van 1 miljard tokens, waarbij tokens verdeeld zullen worden onder zowel huidige als voormalige houders van de munt.
Binnen enkele uren zei Changpeng “CZ” Zhao, CEO van ’s werelds grootste cryptobeurs Binance, dat zo’n plan ten dode opgeschreven is.
Zhao tweette dat ‘forking’ van LUNA, of het splitsen van de blockchain om een tweede versie te maken, “niet zal werken.” “Forking geeft de nieuwe fork geen waarde”, verklaarde Zhao botweg. “Dat is wishful thinking.” De bestuursvoorzitter opperde dat de fatale fout van zo’n strategie is dat Kwon niet begrijpt dat “munten slaan (geld drukken) geen waarde creëert, het verdunt alleen de (waarde van, red.) bestaande munthouders.”
Transparantie?
Zhao ging nog verder met de kritiek; een hoogst ongebruikelijke manier van optreden voor de topman. Zo uitte “CZ” ook zijn bedenkingen bij de gebrekkige transparantie bij Kwon en Terra’s crisisaanpak. Kwon beweerde eerder vorige week dat miljarden aan opgeslagen Bitcoins door Luna Foundation Guard (LFG), de overkoepelende non-profit-organisatie van Terra, waren ingezet om UST te redden.
Uit gegevens van de blockchain bleek dat LFG inderdaad vorige week miljarden aan Bitcoin naar rekeningen bij twee beurzen (Binance en Gemini) heeft gestuurd. Maar het blijft een open vraag of die reserves ook werkelijk verkocht zijn om UST op te kopen. “Waar is al die BTC die als reserves gebruikt zou worden?” wilde Zhao weten.
Op vrijdag, toen Terra zijn blockchain tijdelijk stillegde om de risico’s van governance-aanvallen te beperken toen LUNA tot nul crashte, haalde Binance LUNA en UST van de eigen beurs, en verwijderde beide munten van de marge- en spotmarkten. Later die dag werd de handel in beide hervat, maar uitsluitend tegen Binance’s eigen stablecoin, BUSD. Die dag tweette Zhao: “Ik ben erg teleurgesteld over hoe dit UST/LUNA incident door het Terra team behandeld is (of niet behandeld is).”
“Misleidende premisse”
Vitalik Buterin, de whizz-kid achter Ethereum, bekritiseerde de hele premisse van UST, en noemde het opzettelijk misleidend en inherent gebrekkig.
“‘Algostable‘ is een propagandaterm geworden die dient om niet-gegarandeerde stablecoins te legitimeren door ze in dezelfde emmer te stoppen als door onderpand gedekte stablecoins zoals RAI/DAI”, tweette Buterin eergisteren.
“We moeten benadrukken dat die twee”, zei Buterin, verwijzend naar algoritmische stablecoins en door activa gedekte stablecoins, “heel verschillend zijn”.
Compound-oprichter Robert Leshner noemde het systeem eerder gelijkaardig aan het door de cryptowereld zo gehate goedkoopgeldbeleid van centrale banken.
(jvdh)