In deze stad zijn vrijdag 969 vliegtuigen geland of opgestegen, een wereldrecord

Op de luchthaven van Mumbai zijn vrijdag op 24 uur tijd ruim 969 vluchten geland en/of opgestegen. Dat zijn gemiddeld 40 vluchten per uur  op 1 per 90 seconden. Het gaat om een wereldrecord voor een luchthaven die slechts één landingsbaan tegelijkertijd gebruikt. Ook het vorige record stond op naam van deze Indiase stad, die tevens de hoofdstad is van de deelstaat Maharashtra.

Mumbai heeft 2 landingsbanen maar omdat die elkaar kruisen kunnen ze nooit gelijktijdig worden gebruikt. Omdat ook alle land in de omgeving is opgebruikt, zit de aanleg van een derde landingsbaan er voorlopig niet in. Volgens de Times of India streeft uitbater Mumbai International Airport Ltd er wel naar om 1.000 vluchten op één dag te verwelkomen.

De toenemende drukte op de luchthaven is een gevolg van het succes dat reizen heeft bij de groeiende middenklasse in India en de goedkope tarieven die budgetvliegers aanbieden. De Indiase luchtvaartmarkt is op weg om de op twee na grootste ter wereld te worden, na de VS en China.

Indiase luchtvaartmaatschappijen hebben vorig jaar 100 miljoen passagiers vervoerd. De Internationale Luchtvaartautoriteit IATA schat dat er daar de volgende twee decennia 337 miljoen zullen bijkomen. 97% van de 1,3 miljard Indiërs hebben nog nooit gevlogen, wat het potentieel duidelijk maakt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20