India: Economie in 2040 groter dan Amerikaanse

India is de snelst groeiende economie op aarde en wordt tegen 2040 ook de op China na grootste economie ter wereld door de Verenigde Staten achter zich te laten.

Dat staat te lezen in het rapport “The World in 2050,” van adviesbureau PwC. Volgens de consultant zal India’s bbp in 2040 dat van de VS overtreffen, gebaseerd op koopkrachtpariteit ( d.w.z. rekening houdende met de verschillende prijsniveaus in verschillende landen).

Er is meer dan de bevolkingstoename

De snelle groei van de Indiase bevolking is in deze evolutie uiteraard niet onbelangrijk, maar er is meer. Ook de grote infrastructuurwerken en de kapitaalinvesteringen die het land zich getroost, naast de steeds meer performante technologie spelen een grote rol.

Dat moet de Indiase economie toelaten jaarlijs gemiddeld 4,9% te groeien tot 2050. Slechts 0,7% van die groei kan worden toegeschreven aan de bevolkingstoename.

Slechts één land doet beter: Vietnam

De Indiase economie is vandaag de derde grootste ter wereld met een groei die in 2017 boven de 7% moet uitkomen. Nog volgens PwC zal de volgende 30 jaar maar één land beter doen dan India en dat is Vietnam. Indien de berekeningen van PwC kloppen zal India in 2050 instaan voor 15% van het globale bbp, vergeleken met 7% vandaag.

Levensstandaard

De Indiase economie staat dus voor spannende decennia die honderden miljoenen Indiase burgers uit de armoede zullen tillen. Toch blijft alles relatief. Volgens PwC zal het Indiase bbp pro capita in 2050 niet eens een derde zijn van het Amerikaanse. De dag dat Indiërs over dezelfde levensstandaard zullen beschikken als de meeste westerlingen is nog veel verder af.

Meer