‘Mulan’, een tijdlijn: van beloftevolle Disney-live action tot coronawrak en diplomatieke rel … die véél opbrengt

Het had allemaal zo sprookjesachtig kunnen zijn. Disney zou een live action-remake van Mulan onze harten met onschuldig, nostalgisch geluk verwarmen, zoals de entertainmentgigant dat ook gedaan heeft met The Lion King, Aladdin en The Jungle Book. Een uitstel van de release door de coronacrisis en een diplomatiek relletje door een bedankje aan de Chinese autoriteiten gooiden echter roet in het eten en overschaduwen de magie van de film in de internationale pers. 

Ondanks de commotie doet Mulan het (nog voor de release) volgens Disney goed en beweert de Mouse House meer Disney +-abonnees gestrikt te hebben door de release van de film. Een tijdlijn.

  • Enkele jaren geleden raakte bekend dat Disney met een live action-remake van Mulan op de proppen zou komen.
  • De verwachtingen waren torenhoog. Vooral de prachtige teasers en het feit dat Christina Aguilera de titelsong zingt, deden menig Disney-fan watertanden. Dat deed ze bij de originele film ook al voor de toenmalige titelsong Reflection.
  • Nog voor de film het daglicht gezien had, werd er zelfs al een vervolg aangekondigd.
  • Al voor de coronacrisis ontstond er al ophef rond de film, die in China opgenomen werd. Mulan, een vrouw, verkleedt zich in de film als man om mee te kunnen vechten in het leger. Op een bepaald moment komt het tot een kus met Chen Hongui, een mannelijke love interest van Mulan. Dat vonden de Chinese autoriteiten niet kunnen en dus besloot Disney om te plooien en de kusscène uit de versie van de film voor het Chinese publiek te knippen.
  • Niet veel later ontstond er nog meer ophef rond Mulan. Zo uitte de Chinese hoofdrolspeelster Liu Yifei zich openlijk als voorstander van het communistische regime in China. In het bijzonder steunde ze de onderdrukking door China van de protesten in Hongkong. Dat ligt internationaal erg gevoelig, want Hongkong staat sinds de jaren ’90 de facto onder onafhankelijk zelfbestuur binnen de Chinese Volksrepubliek. China lijkt de jongste tijd zijn greep op de stadstaat te willen versterken, wat heel wat westerse landen tegen de borst stoot.

Protest in Zuid-Korea tegen Mulan en voor zelfbestuur voor Hongkong -Isopix

  • In het voorjaar van 2020 sloeg het coronavirus wereldwijd toe. Bioscopen werden zowat overal gesloten. De release van Mulan werd dan ook voor onbepaalde tijd uitgesteld.
  • Vorige maand raakte bekend dat Mulan in het westen niet in de bioscoop zou verschijnen, maar rechtstreeks naar de catalogus van de streamingdienst Disney+ zou gaan. De releasedatum: 4 december. Disney bevestigde enkele dagen geleden nog eens dat de film niet naar de Belgische bioscoopzalen komt. Abonnees die niet tot 4 december kunnen wachten, kunnen vanaf 15 september de film echter al streamen op Disney+ als ze een extra bijdrage neerleggen. In China zal de film echter wel in de zalen te zien zijn, wat er bij sommige westerse Disney-fans maar moeilijk ingaat.
  • Binnenkort is Mulan dus te zien voor het grote publiek. Eerder deze week ontstond er echter opnieuw ophef over de film. Zo wordt in de aftiteling het Chinees veiligheidsbureau van de provincie Xinjiang bedankt. Dat is de organisatie die Disney toegelaten heeft om in de provincie te filmen, maar die ook islamitische Oeigoeren en andere etnische minderheden opsluit in heropvoedingskampen. Die gedwongen interneringen liggen internationaal onder vuur en worden door heel wat experts in internationaal recht als illegaal beschouwd. Veel activisten, experts en betrokkenen schreeuwen nu moord en brand en begrijpen de beslissing van Disney niet.

Meer inkomsten

Foto Disney

Toch lijkt Mulan Disney voorlopig geen windeieren op te leveren. Zo werd Disney+ in het weekend van 4 september 68 procent meer gedownload en bracht de streamingdienst 193 procent meer op in vergelijking met het weekend voordien. Dat meldt persbureau Bloomberg. Het lijkt er dus op dat kijkers graag extra geld willen neerleggen om Mulan eerder te kunnen zien. Het wordt afwachten geblazen of deze trend zich zal voortzetten of dat het ging om een eerste reactie van hardcore fans.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.