Moskou verplicht digitale tracking

Moskou introduceert een verplicht digitaal volgsysteem. Met het systeem dwingt de Russische hoofdstad de lockdown verder af. Critici zeggen dat de technologie een ongekende bedreiging vormt voor de privacy.

Moskovieten en de inwoners van de regio Moskou moeten een QR-code downloaden als ze zich door hun stad willen verplaatsen. Ze moeten zich eerst registreren op een overheidswebsite of een app downloaden op hun smartphone. Daarna moeten ze een route en doel aangeven, de geleverde QR-code voor die route kan gecontroleerd worden door autoriteiten.

De maatregel is in eerste instantie bedoeld voor mensen die met het openbaar vervoer reizen. Maar de autoriteiten zeggen dat de beperkingen geleidelijk zullen worden opgeschaald naar passen voor korte uitstapjes in de buurt. De politie scant de codes en beboet mensen zonder vergunning. Mensen die nog aan het werk zijn, kunnen rekenen op een speciale onbeperkte pas.

Voor persoonlijke zaken kunnen bewoners slechts twee passen per week krijgen, elk één dag geldig. Dat gaat dan om uitstappen naar de winkel of naar een landhuis.

Woensdag verplicht

Het systeem treedt pas officieel in werking vanaf woensdag. Maar de autoriteiten treden nu al hard op tegen ongeoorloofd verkeer in de stad. Maandag werden bijvoorbeeld toegangspunten afgezet om chauffeurs te controleren.

Alle gegevens worden opgeslagen in een bepaalde database. Volgens de burgemeester van Moskou zullen al die gegevens verwijderd worden na de periode van quarantaine. Experts maken zich zorgen over de opgebouwde database, vooral omdat de data in verkeerde handen zouden kunnen vallen. De database bevat volledige profielen van mensen en uitgebreide gegevens van al hun bewegingen.

Moskou is momenteel het epicentrum van de Russische uitbraak van het coronavirus en registreerde reeds 11.513 positieve gevallen. Over heel Rusland zijn er 18.328 gevallen van Covid-19. De burgemeester van Moskou verklaarde dat het digitale volgsysteem een reactie is op de snelle piek.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20