Militaire monsterdeal tussen Polen en Zuid-Korea blijkt nog groter dan eerder gedacht

Militaire monsterdeal tussen Polen en Zuid-Korea blijkt nog groter dan eerder gedacht
Zuid-Koreaanse soldaten in een K2 Black Panther (JUNG YEON-JE/AFP via Getty Images)

In een zoektocht naar modern militair materiaal stootte Polen op Zuid-Korea. Vorige week raakten de eerste details van de deal bekend: Zuid-Korea zou in totaal 580 K2-tanks, 670 pantserwagens en 48 gevechtsvliegtuigen leveren. Nu blijkt dat de deal nog een heel pak groter zal uitvallen, en zelfs ruimte maakt voor een gezamenlijk tankproject tussen beide landen.

Zondag publiceerde Jaroslaw Wolski, een Poolse defensieanalist, een interview met Krzysztof Płatek op zijn YouTube-kanaal. Płatek is woordvoerder van het Poolse Bewapeningsagentschap, het departement van het Ministerie van Defensie dat de legeraankopen moet onderzoeken. In het interview onthulde de woordvoerder heel wat details over de nieuwe aankopen, maar ook over de eigen ontwikkeling van nieuw wapentuig.

Wat op voorhand al bekend was, is de levering van 48 F-50-vliegtuigen. Deze toestellen kunnen dienen om soldaten te trainen, maar worden evengoed ingezet als lichte gevechtsvliegtuigen. Ook gaf Płatek aan dat zijn land de aankoop van KAI KF-21 Boramae’s bekijkt. Toch ligt het zwaartepunt van de nieuwe deal vooral bij de landmacht.

Vernieuwing

Polen zit midden in een moderniseringsoperatie. Het wil al langer de verouderde T-72-tanks van Sovjetmakelij vervangen door nieuw materiaal, en ook de zelfgeproduceerde PT-91 Twardy’s (een doorontwikkeling van de T-72) voldeden niet langer aan de eisen.

Toch kon Polen een ander land gelukkig maken met het materiaal. Oosterbuur Oekraïne kon namelijk eerder al 240 T-72’s van Polen in ontvangst nemen, en Andrii Yermak, de stafchef van Oekraïens president Volodymyr Zelensky, bevestigde recentelijk dat ook enkele tientallen Twardy’s onderweg zijn naar Oekraïne. Volgens geruchten gaat het om 50 à 60 stuks, maar het plan is om alle 232 exemplaren te doneren.

Vervanging

De tanks moeten echter vervangen worden. Daarvoor sloot Polen eerder al een deal met de VS, die 366 M1 Abrams-tanks zouden leveren: 116 stuks worden rechtstreeks geleverd vanuit de legerstocks van de VS (tweedehands dus), nog eens 250 worden voor Polen gefabriceerd. Met ook de bestelling van HIMARS-raketsystemen en 300 Cougar-infanterievoertuigen en de productie van enkele eigen voertuigen wordt het Poolse leger nog verder aangevuld. Maar hier blijft het niet bij.

Om de modernisering van de tankdivisies te versnellen, zal Polen in totaal maar liefst duizend K2 Black Panther-tanks kopen: 180 stuks worden in Zuid-Korea geproduceerd en moeten tussen 2022 en 2025 in Polen arriveren, de andere 820 stuks (de K2PL-variant) zullen grotendeels in Polen zelf worden gemaakt in een nieuwe fabriek. Deze variant krijgt echter een extra dik pantser en een actief verdedigingssysteem.

Daarnaast zullen beide landen ook in de toekomst nauw samenwerken voor de ontwikkeling van de K3PL. Dat is een splinternieuwe doorontwikkeling van de K2PL, die zowel in Polen als in Zuid-Korea zal worden gebouwd.

De deal blijft echter niet beperkt tot enkel tanks. Ook voor nieuwe artilleriestukken zullen Polen en Zuid-Korea een samenwerking aangaan. De eerste 48 K9-houwitsers, die sinds begin deze eeuw in gebruik zijn en een marktaandeel van 69 procent kennen in het segment “155mm-gemechaniseerde artillerie “, zullen in 2022 en 2023 in Zuid-Korea worden vervaardigd.

Nadien volgen nog 624 stuks van de A2-variant, die ook in eerste instantie op het Koreaanse schiereiland worden gebouwd. Vanaf 2026 neemt Polen een deel van de productie over en zullen de eerder geleverde K9A1-varianten worden geüpgraded. Ook de K9 moet op termijn een nieuwe telg krijgen, met (net zoals bij de tanks) Zuid-Korea en Polen als voogden.

HIMARS

Wie denkt dat Polen met 1.000 tanks, 672 houwitsers en contracten voor de ontwikkeling van nieuwe versies voldaan is, is eraan voor de moeite. Het Oost-Europese land zou ook van plan zijn minstens 1.000 Borsuk- en 670 Redback-infanteriegevechtsvoertuigen aankopen.

Ook de rakettroepen krijgen nieuw materiaal. Bovenop de bestelling van zelfgemaakte WR-40 Langusta-raketsystemen bekijkt het land de optie om 500 nieuwe systemen aan te kopen: er wordt gekeken naar de Zuid-Koreaanse WWR K239 Chunmoo, eventueel in combinatie met de Amerikaanse HIMARS’en, die het Russische leger momenteel geselen in Oekraïne.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.