Money, money, money: Ecolo wil ‘universele uitkering’ voor mensen tussen de 18 en 25 jaar. Kostprijs? 3,2 miljard

Het is geen helemaal nieuw voorstel, maar de top van de Franstalige groenen haalt het nog eens van onder het stof: een ‘universele uitkering’ voor mensen tussen de 18 en 25 jaar.

  • Net als een ‘universeel basisinkomen’, waarbij iedereen een soort minimumloon zou hebben, is er het idee om elke jonge mens vanaf 18 tot 25 elke maand sowieso 460 euro uit te betalen gelijk wat de activiteiten van die mensen zou zijn.
  • Dat het om een forse maatregel gaat, is wel duidelijk: de kostprijs zou tot zo’n 3,2 miljard euro per jaar oplopen. Ecolo kreeg dat er niet door in de regeringsonderhandelingen, het zou dus vreemd zijn dat ze het er nu plots wel door krijgen. Maar volgens Ecolo zijn deze mensen ‘de groep die vergeten is tijdens deze crisis’. En dus het moment om een oude verkiezingsbelofte te hernieuwen.
  • De vraag is of de andere Vivaldi-partners hier oren naar gaan hebben. De kosten van de crisis lopen al erg op, en het gaat hoe dan ook om een maatregel die helemaal ‘kleeft’ op Ecolo. Of de andere daar 3,2 miljard gaan voor overhebben, is dus maar zeer de vraag.
  • Met name Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert verklaarde ooit dat Ecolo ‘eerst haar economisch programma ritueel zou moeten verbranden‘, voor hij met hen een regering zou kunnen vormen. Toen doelde hij onder meer op die jongerenuitkeringen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20