Ierland kan een van de grootste slachtoffers zijn van de wereldwijde minimumbelasting die in de maak is. Het land huisvest veel Europese hoofdkwartieren van Amerikaanse multinationals.
Waar gaat het om? De G7-landen – Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Canada en de VS- zijn het zaterdag principieel eens geraakt over het principe van een wereldwijde minimumtaks van minstens 15 procent. Het gaat mogelijk om de grootste hervorming van de vennootschapsbelasting in decennia.
Waarom is dit zo ingrijpend voor Ierland? Ierland wordt wel eens het belastingparadijs binnen de EU genoemd, onder meer omwille van zijn lage standaardtarief voor winstbelasting, 12,5 procent. Mede daardoor slaagde de Ierse hoofdstad Dublin is erin om grote Amerikaanse techreuzen te lokken. Onder meer Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Paypal en Airbnb bouwden er hun Europese hoofdkwartier. De techreuzen kozen voor Dublin omwille van aantrekkelijke fiscale achterpoortjes, zoals de beruchte ‘Double Irish’, in combinatie met het lage tarief voor de vennootschapsbelasting. Ierland moest onder internationale druk al veel achterpoortjes sluiten, en nu komt ook de hoeksteen van het fiscale gunstregime, de lage bedrijfstaks, onder druk te staan.
Hoe reageert de Ierse regering? Paschal Donohoe, de Ierse minister van Financiën, ‘neemt akte’ van het G7-akkoord, maar voegt er in een adem aan toe dat het dossier nu richting de veel ruimere club van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaat. Hij benadrukt dat een wereldwijd belastingakkoord ‘aan de noden van kleine en grote landen moet beantwoorden, ontwikkelde en opkomende’. Ierland lijkt dus nog te hopen op uitzonderingen voor kleine landen.
Wat zou de impact zijn op de Ierse belastinginkomsten? Naar schatting 2 tot 2,2 miljard euro minder inkomsten uit per jaar, op een totaal van circa 11,6 tot 12 miljard euro aan geïnde bedrijfstaksen. Dat komt in het slechtste geval dus neer op een daling met bijna 20 procent.
Gaan de Big Tech-bedrijven wegtrekken uit Dublin? Donohoe zegt dat niet te vrezen, erop wijzend dat bedrijven als Apple al decennia in Dublin gevestigd zijn. Los van de belastingvoordelen, heeft de Ierse hoofdstad twee voordelen: de aanwezigheid van veel techtalent dankzij het ecosysteem rond de Big Tech-bedrijven én de toegang de EU-markt, wat zeker na de brexit een troef is richting Amerikaanse bedrijven. De grote vrees is niet zozeer dat bestaande techbedrijven wegtrekken, maar vooral dat Dublin geen nieuwe techspelers meer zal kunnen aantrekken, nu zijn belastingwapen geneutraliseerd dreigt te worden.
(mah)