De Molenbeekse burgemeester Catherine Moureaux (PS) is sinds begin februari afwezig en zal dat tot minstens eind maart blijven. De PS-politica geeft medische redenen aan voor haar langdurige afwezigheid, maar details blijven onbekend.
Key takeaway
- Moureaux’ afwezigheid komt op een turbulent moment voor de nieuwe bestuurscoalitie.
- PS-schepen Mohammed Kalandar lag al onder vuur voor controversiële socialemediaberichten.
- De krappe linkse meerderheid had al drie keer moeite om voldoende raadsleden te verzamelen.
Catherine Moureaux (PS) zal minstens twee maanden niet verschijnen op het gemeentehuis van Molenbeek. Volgens informatie die BRUZZ kon inkijken, is de socialistische burgemeester al sinds 4 februari buiten strijd. Haar afwezigheid werd al tweemaal verlengd: eerst tot 16 februari, daarna tot 2 maart, en nu blijkt dat ze zeker tot 31 maart afwezig blijft.
Hoewel Moureaux maandag kort aanwezig zou zijn geweest op het gemeentehuis, blijft ze verder out. In een korte reactie aan BRUZZ gaf de burgemeester enkel aan dat ze “om medische redenen” afwezig is, zonder verdere details.
Spanningen in de coalitie
De afwezigheid komt op een gevoelig moment. Na een moeizame formatie startte de meerderheid van PS-Vooruit, PTB/PVDA en Molenbeek Autrement met de nodige turbulentie. Vooral PS-schepen Mohammed Kalandar staat onder druk vanwege controversiële socialemediaberichten waarin hij steun betuigde voor een terroristische militie.
Volgens sommige gemeenteraadsleden hoopt Moureaux dat de controverse rond Kalandar zal overwaaien tijdens haar afwezigheid. Binnen de PS-fractie dreigen echter enkele verkozenen als onafhankelijke te gaan zetelen als Kalandar aanblijft.
Krappe meerderheid
De huidige coalitie telt 26 van de 45 zetels, wat weinig marge laat. Dit werd al duidelijk tijdens de vorige drie gemeenteraadszittingen, waar het quorum telkens niet werd gehaald. De Molenbeekse MR wil daarom een buitengewone zitting organiseren. “Hoe kan je immers beweren een gemeente te besturen als je niet in staat bent je eigen kamp bij elkaar te brengen in de gemeenteraad?”, zei Gloria Garcia Fernandez (MR) aan BRUZZ.
Intussen neemt Amet Gjanaj (PS) de rol van waarnemend burgemeester op zich. Volgens de regelgeving is de wedde van zieke Brusselse burgemeesters beperkt tot drie maanden, waarna ze een beroep moeten doen op de ziekteverzekering.