In februari raakte bekend dat Rusland van plan was een coup te organiseren in Moldavië, onder meer geholpen door collaborateurs binnen het leger. The Times onthult dat de couppoging werd georganiseerd door een ex-politiechef uit Moldavië, vanuit Londen.
Russisch plot om regering Moldavië omver te werpen werd georganiseerd vanuit Londen

Waarom is dit belangrijk?
Moldavië zit volop in de toetredingsprocedure om lid te worden van de Europese Unie. In juni vorig jaar werd de kandidatuur officieel aanvaard. Wel moet het land nog een lijst serieuze problemen aanpakken voor het ook daadwerkelijk kan toetreden. Prioriteit wordt het oplossen van de situatie in Transnistrië. Dit langgerekte gebied in het oosten van het land is uitgesproken pro-Russisch en riep zelf de onafhankelijkheid uit als land. In het dwergstaatje zijn Russische soldaten zelfs nog aanwezig, wat alvast niet leidt tot een gezonde relatie met de regering in Chisinau.In het nieuws: Een rapport van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de piste van de Moldavische regering.
- Een voormalige Moldavische politiechef, die in Londen woont, zou bezig zijn geweest een paramilitaire troepenmacht te rekruteren. Hiermee moest de regering in Chisinau omver worden geworpen, waarna hij het land zou overdragen aan Rusland. Dat staat te lezen in het rapport, en was ook al de these waar de regering van president Maia Sandu op aanstuurde. Die zijn wel niet helemaal tevreden met de Britse overheid: op het verzoek tot uitlevering van de man werd niet ingegaan.
- Tobias Ellwood, parlementslid voor de Conservative Party en voorzitter van de Commissie Defensie, begrijpt niet dat men de man niet heeft uitgeleverd: “Jarenlang heeft Londen de reputatie opgebouwd een veilige haven te zijn voor Oost-Europese oligarchen, die vaak sterke banden hebben met Poetin”, gaf Ellwood mee aan The Times.
- “Na (de invasie van, red.) Oekraïne is dit veranderd, maar ik heb, samen met een topman binnen het ministerie voor Buitenlandse Zaken, drie keer gepraat met de Moldavische president, waar het verzoek tot uitlevering ter sprake kwam. Als we serieus zijn in onze steun voor Europese democratie, kunnen we dit niet limiteren tot Oekraïne alleen.”
Spilfiguur, aangestuurd door Moskou
De rol: Volgens The Times speelde de Moldaviër in Londen een sleutelrol in het complot.
- Hij zou zijn connecties uit het verleden gebruikt hebben om agenten te rekruteren voor de paramilitaire groepering. Die moesten instaan voor de ‘beveiliging’ van een demonstratie in Moldavië, die mee geregisseerd zou worden vanuit Moskou.
- De man wordt er nu van verdacht een van de spilfiguren te zijn in het netwerk van Kremlin-agenten, die worden aangestuurd door de Russische inlichtingendienst FSB. Daarnaast was hij ook de voorzitter van een Moldavische politieke partij in Londen, die samen met zijn paramilitairen veel weg heeft van de ‘Zelfverdedigingstroepen van de Krim’. Deze organisatie kwam tot leven in 2014, toen een Oekraïense militaire basis op de Krim door pro-Russische soldaten, zonder kenteken van het land, werd omsingeld en overgenomen.
- In het document staat te lezen dat de 130-man sterke paramilitaire groep van de Moldaviër uitgerust is met gesofisticeerde communicatiemiddelen en uniformen en kentekens die passen bij een militaire troepenmacht.
Olie op het vuur
De dreiging: De verijdelde coup was al redelijk ver in de planningsfase. En Rusland blijft ondertussen druk zetten op Moldavië.
- De omvang van het schandaal werd in februari ook al bekend gemaakt door president Sandu, op een persconferentie. Zo zouden zelfs soldaten deelnemen, verkleed in burgeruitrusting. Zij moeste overheidsgebouwen aanvallen en politici gijzelen. Ook maakte Sandu bekend dat het complot mee werd ontdekt door de Oekraïense inlichtingendiensten. Het plan leek fel op het Russische plan om de regering in Kyiv zelf omver te werpen.
- Maandag nog goot de Russische gezant in Transnistrië olie op het vuur. Hij riep Moskou op om een ‘vredesmacht’ van enkele duizenden Russische soldaten naar de regio te sturen, als antwoord op ‘de groeide veiligheidsdreiging’. Die vraag kwam er nadat Rusland suggereerde dat Moldavië met Oekraïne samenheulde om een ‘speciale militaire operatie’ uit te voeren tegen Transnistrië.
- Vanuit Rusland werd toen ook al opgeroepen om de eigen ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne uit te breiden naar Moldavië. Daarop besloot de Russische dictator Vladimir Poetin om het decreet dat de Moldavische soevereiniteit over Transistrië vastlegt, in te trekken.