Mogen we nog hogere spaarrentes verwachten?

De internetspeler Santander Consumer Bank heeft onlangs de rente op één van haar spaarboekjes opgetrokken, maar ze liet de tarieven van haar meest lucratieve formules ongemoeid. Bij de andere banken blijft het vrij stil. Het is zo goed als zeker dat de spaartarieven een piek hebben bereikt.

In het nieuws: Santander heeft de rente op de rekening Vision opgetrokken van 1,85 naar 2 procent. 

  • Dit is de minst lucratieve rekening van de bank. Wie zijn geld parkeert op het spaarboekje Vision+ ontvangt 2,85 procent.
  • Vision Max gaat gepaard met een spaarvergoeding van 3 procent. Die rente geldt weliswaar enkel voor wie tussen 125.000 en 300.000 euro spaart. In alle andere gevallen daalt die tot 1,85 procent.

Zoom out: Aan de top van de spaarmarkt is er sinds de lancering van de Ritme-Spaarrekening van VDK Bank niet veel meer veranderd. Dat spaarboekje zag in januari het levenslicht en is met een rente van 3,15 procent de meest rendabele spaarformule. Je kunt weliswaar maximaal 500 euro per maand opzijzetten.

  • Bijna de helft van de spaarboekjes voor volwassenen (25 van 57) gaat gepaard met een rente van minstens 2 procent. Vijf van die rekeningen brengen minstens 3 procent in het laatje.
  • Het gaat daarbij doorgaans over formules van de internetbanken of rekeningen die door de traditionele spelers worden aangeboden bovenop de gewone spaarrekeningen, die je meestal een rente van 1 procent of minder geven. Dat is onder meer het geval bij het gewone spaarboekje van BNP Paribas Fortis (0,75%), KBC (0,9%) en Crelan (0,9%). ING is één van de uitzonderingen. De traditionele spaarrekening van die financiële instelling brengt 2,25 procent op.

Wat mogen we verwachten?

Vooruitblik: De kans is groot dat de spaarrentes – samen met de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB) – een piek hebben bereikt.

  • Tijdens de jongste rentevergadering hebben de bestuursleden van de monetaire instelling voor de vierde keer op rij de pauzeknop ingedrukt, waardoor de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de ECB – blijft steken op 4 procent. Een verdere verhoging van de rente lijkt heel onwaarschijnlijk. Alleen een forse opstoot van de inflatie kan de centrale bank dwingen om dat alsnog te doen.
  • ECB-voorzitter Christine Lagarde hintte tijdens een toelichting van het rentebesluit wel op een eerste verlaging in juni. Maar zoals altijd, benadrukte ze dat veel zal afhangen van de beschikbare data, waaronder het inflatie- en jobrapport.
  • Een beleidswijziging zal naar alle waarschijnlijkheid resulteren in minder royale spaarvergoedingen. Op die manier kunnen de banken hun winstmarges min of meer standhouden, terwijl de hypotheekrentes ook zullen dalen. Het verschil tussen de hypotheekrente en de spaarrente is één van de belangrijkste inkomstenbronnen van de (traditionele) banken.
    • Weetje: De financiële instellingen hebben zich tijdens het soepele geldbeleid van de ECB geërgerd aan de Belgische verplichting om minstens een rente van 0,11 procent uit betalen aan klanten met een gereglementeerd spaarboekje. Dat terwijl er geen limiet staat op hoe diep de hypotheekrente kan zakken. Sinds de start van het verstrakkende geldbeleid in 2022 hebben ze die rentes fors kunnen optrekken, met hogere rentemarges als resultaat.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.