Er groeit stilaan de angst dat Rusland de internetkabels die via de Atlantische Oceaan naar Europa lopen door gaat snijden. De kabels lijken een strategische element te vormen, waar vooralsnog veel landen overheen kijken.
Het Russische leger heeft deze week verschillende militaire oefeningen voor de Ierse kust gepland. Experts waarschuwen voor het feit dat deze oefeningen boven cruciale communicatiekabels plaatsvinden, die Europa met de Verenigde Staten verbinden.
Sterk signaal afgeven
De oefeningen zijn gelukkig niet bedoeld om de kabels daadwerkelijk door te knippen, maar om een signaal af te geven. Rusland wil het Westen echter tonen dat ze dit elk moment kunnen doen. De boodschap van de oefening richt zich dus niet specifiek tot Ierland.
Onze internetinfrastructuur is kwetsbaar. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat het doorknippen van een aantal kabels grote gevolgen zullen hebben voor ons internet. Zelfs al wordt elke kabel die door de Atlantische Oceaan loopt doorgeknipt, dan nog blijft het internet gewoon werken. Verkeer wordt in dat geval omgeleid via de Stille Oceaan.
“Het zou niet erg goed werken of van de hoogste kwaliteit zijn, maar het is niet zo dat er geen communicatie zou zijn”, stelt Alan Mauldin, onderzoeksdirecteur bij TeleGeography, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in telecommunicatie.
Een dergelijke omvangrijke aanval op het internet zou echter ook gevolgen hebben voor Rusland zelf. Het land is sterk afhankelijk van het internationale netwerk, meer dan de VS, waar veel content lokaal wordt bewaard.
Primitive Bear
Het uitschakelen van de digitale infrastructuur ligt in de werkwijze van Rusland. Zo schakelden Russische hackers in 2015 het elektriciteitsnet van Oekraïne uit. Wat volgden waren een lange reeks van Russische aanvallen op organisaties in Oekraïne. De Oekraïense geheime dienst verdenkt de groep Primitive Bear, die aangestuurd wordt door de Russische FSB (voorheen de KGB).
Ierse vissers zijn boos
Afgelopen zaterdag kondigde de Russisch ambassadeur in Ierland, Yuriy Filatov, de plannen van de oefeningen aan. Gepland staat onder andere het afschieten van raketten en mortiergranaten. Dit leidde tot ongenoegen bij Ierse vissers, die vrezen voor de verstoring van hun visgronden.
De vissers poogden met de Russen een bufferzone te bepalen, zodat hun visgronden niet worden bedreigd. De Russische marine zag echter niets in deze plannen, aangezien de oefeningen kleinschalig zijn en in een klein gebied plaatsvinden. Er wordt dus geen gehoor gegeven aan het verzoek van de Ierse vissers.
Als reactie op de geplande oefeningen verhoogde de RAF (de luchtmacht van het Verenigd Koninkrijk) zijn aanwezigheid rond de Ierse kust.
Deze kaart toont hoe alle internetkabels over onze oceaanbodem lopen.
(jvdh)