Door de hoge energieprijzen zijn veel mensen op zoek naar manieren om hun elektriciteits- en gasverbruik terug te schroeven. De beste manier om dat te doen, is door je woning energiezuiniger te maken. Zo’n ingrijpende verbouwing is niet goedkoop. Gelukkig bestaan er allerhande financieringsoplossingen om een groen renovatieproject te bekostigen.
Zowel de Europese Unie als de lidstaten individueel zijn op zoek naar allerhande manieren om de opgelopen energieprijzen te drukken voor de gezinnen en de bedrijven. De Europese Commissie heeft bijvoorbeeld een plan uitgewerkt met vijf noodmaatregelen om de energieprijzen te doen dalen, waaronder een plafond voor de inkomsten van bedrijven die elektriciteit produceren tegen lage kosten.
Natuurlijk moeten we niet enkel naar de overheidsinstanties kijken om ons energieverbruik in te perken. We kunnen zelf ook enkele ingrepen doen, zoals onze woning energiezuiniger maken. Toegegeven, dat is niet goedkoop, maar er bestaan allerhande manieren om zo’n groen project te bekostigen.
Om te beginnen kan je aan jouw gemeente vragen om een energieadviseur een kijkje te laten nemen naar je woning. Die zogenaamde energiescan is volledig gratis. De expert zal samen met jou bekijken wat je allemaal kan doen om je woning duurzamer te maken. Zo heb je meteen ook een idee hoeveel de renovatiewerken zullen kosten.
Mijnverbouwlening
Eenmaal je dat weet, kan je nagaan hoe je dat alles zal bekostigen. Gelukkig bestaan er in Vlaanderen uiteenlopende financieringsoplossingen. Om te beginnen heb je de Mijnverbouwlening, die je sinds deze maand kan aanvragen. Je kan op die manier tussen 1.250 en 60.000 euro lenen. Om dit moment moet je geen rente betalen op die lening. De looptijd van het krediet bedraagt maximaal 25 jaar.
De Mijnverbouwlening kan weliswaar niet aangevraagd worden voor alle woningen. De woning moet minstens 15 jaar oud zijn als de lening wordt aangevraagd. Er gelden wel enkele uitzonderingen als je wilt lenen om te investeren in een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, een warmtepompboiler of zonnepanelen.
Mijnverbouwpremie
Vanaf volgende maand is het ook mogelijk om een Mijnverbouwpremie aan te vragen bij de Vlaamse overheid. Die komt er als vervanging van de vroegere renovatiepremie en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen.
Via een tool van de Vlaams overheid kan je nagaan of je in aanmerking komt voor de Mijnverbouwpremie en hoeveel die dan bedraagt. Bij het bepalen van de premie wordt er rekening gehouden met je inkomen (en dat van je partner). Er wordt ook gekeken naar jouw gezinssituatie, met name met het aantal personen ten laste.
Woningbezitters die tot de laagste of middelste inkomenscategorie behoren, kunnen de premie aanvragen voor alle categorieën van werken, inclusief sanitair- en elektriciteitswerken. De laagste (jaar)inkomens – voor een alleenstaande bedraagt het plafondbedrag bijvoorbeeld 32.980 euro (zonder kind ten laste) – komen in aanmerking voor de hoogste premies.
Wie tot de hoogste inkomenscategorie behoort – voor een alleenstaande is dat bijvoorbeeld vanaf 46.170 euro – kan enkel de premie aanvragen voor groene werken, zoals het plaatsen van een zonneboiler. Hetzelfde geldt voor verhuurders. SVK-verhuurders komen wel altijd in aanmerking voor de hoogste premies.
Op de site van de Vlaamse overheid vind je een overzicht van alle werken (per inkomenscategorie) die in aanmerking komen voor de Mijnverbouwpremie.
Groene lening bij de bank
Het is ook mogelijk om een groene renovatielening af te sluiten bij een kredietgever. Zo’n krediet is goedkoper dan een gewone renovatielening. Bij het merendeel van de banken schommelt de rente tussen 1,6 en 2,4 procent. Ter vergelijking: voor een gewone renovatielening betaal je in de meeste gevallen een rente tussen 2,6 en 3,5 procent. De leningen zijn door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) wel duurder geworden in vergelijking met begin dit jaar.
De vijf goedkoopste groene leningen (15.000 euro/42 maanden) op dit moment
- Crelan: 1,64 procent
- BNP Paribas Fortis: 1,9 procent
- Axa Bank: 2,04 procent
- Beobank: 2,15 procent
- Belfius: 2,29 procent
Hou er rekening mee dat de banken wel vereisen dat je een deel van het geleende geld effectief gebruikt om groene werken uit te voeren. Bij BNP Paribas Fortis is dat bijvoorbeeld minstens 50 procent.
Wederopname woonlening
Wie een hypothecaire lening heeft, kan opteren voor een wederopname van het bedrag dat je al hebt terugbetaald aan de bank. Je leent dan aan de huidige rentevoet en niet aan de rentevoet van het oorspronkelijke hypothecair krediet. Je moet ook geen notariskosten betalen. De bank rekent wel dossierkosten aan. Die mogen in dat geval niet meer bedragen dan 250 euro.
(lb)